Kütahya ilinde satışa sunulan balların biyoaktivitesi, bu ballardan izole edilen aerob endospor oluşturan basillerin izolasyonu ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
The bioactivity of honeys, which is offered for sale in the province of Kütahya, isolation of aerobes forming endospores isolated from these honeys and specification of some features
- Tez No: 480624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDAĞ ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Ağır Metal ve Antibiyotik Dirençliliği, Antimikrobiyal Aktivite, Bal, Bacillus spp, Antimicrobial Activity, Bacillus spp. Heavy Metal and Antibiotic Resistance, Honey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, Kütahya'da satılan ve menşei çeşitli iller olan süzme ve petekli toplam 44 bal örneği toplanmıştır. Toplanan bal örneklerinin antimikrobiyal aktivitesi agar kuyucuk yöntemiyle belirlenmiştir. Bu yöntemde 7 adet gram negatif bakteri [Escherichia coli, Legionella pneumophila serogrup 1(a), Legionella pneumophila serogrup 1(b), Legionella pneumophila serogrup 2-15(a), Legionella pneumophila serogrup 2-15(b), Legionella spp.(a) ve Legionella spp.(b)] ve 1 adet ise gram pozitif bakteri (Staphylococcus aureus) kullanılmıştır. Bal örnekleri en yüksek aktiviteyi Legionella pneumophila serogrup 2-15(a)'ya karşı göstermiştir. İkinci aşama olarak toplanan bal örneklerinden 67 adet aerob endospor oluşturan mikroorganizma izole edilmiştir. İzolatlar biyokimyasal identifikasyon testlerine tabii tutulmuş ve bunun sonucunda tümünün Bacillus spp. cinsine ait olduğu tespit edilmiştir. İdentifiye edilen izolatların; ağır metal, antibiyotik dirençliliği ve sekonder metabolit üretim yetenekleri araştırılmıştır. Yapılan ağır metal dirençlilik (MİK) deneyinde, ağır metallere karşı en yüksek MİK değeri referans suş (B. subtilis NRRL B-209) ile kıyaslandığında, çalışmamızdaki Basillerin duyarlı oldukları ağır metalleri sıraya koyduğumuzda Co=Cu=Cd>Fe>Pb olduğu görülmüştür. Elde edilen basil izolatlarının %8,95 inin Kanamisine karşı dirençli olduğu belirlenmiştir. Basil izolatlarının sekonder metabolit oluşumunun belirlenmesinde agar blok yöntemi kullanılmıştır. Bu deneyde ise antimikrobiyal aktivite testindekullanılan 8 adet mikroorganizma ile çalışılmıştır. İzolatların oluşturduğu sekonder metabolite karşı en yüksek antimikrobiyal aktiviteyi L. pneumophila Sg 1(b)bakterisi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of honey samples of filtered and honeycombed items, which are sold in Kütahya and are of various origins, were collected. The antimicrobial activity of the collected honey samples was determined by the agar well method. In this method, 7 gram negative bacteria [Escherichia coli, Legionella pneumophila serogrup 1(a), Legionella pneumophila serogrup 1(b), Legionella pneumophila serogrup 2-15(a), Legionella pneumophila serogrup 2-15(b), Legionella spp.(a) ve Legionella spp.(b)] and 1 gram positive bacteria [Staphylococcus aureus] were used. The honey samples revealed that the highest activity against Legionella pneumophilaserogrup 2-15 (a). In the second stage, 67 of the honey samples collected were microorganism isolated, which endospore forming Bacillus. The isolates were subjected to biochemical identification tests and as a result of which all of the Bacillus spp. belongs to the genus. The identified isolates; Heavy metal, antibiotic resistance and secondary metabolite production ability were analyzed. In the heavy metal resistance (MIC) test,when compared to the highest MIC value reference strain (B. subtilis NRRL B-209) against heavy metals, It was found that the basils in our study are tolerant and When we put heavy metals in order that they are sensitive It is observed that Co=Cu=Cd>Fe>Pb. It has been found that isolates show the highest antibiotic resistance level against the antibiotics of the doxycycline and rifampicinin the resistance test of antibiotic and the antimicrobial resistance of the kanamycin at the lowest antibiotic resistance. Agar block method was used for the formation of secondary metabolite. 8 microorganisms were used in this experiment which is used in the antimicrobial activity test. The highest antimicrobial activity against secondary metabolites produced by the isolates was against L. pneumophila Sg 1(b).