Termofilik campylobacter türlerinin çeşitli virülens özelliklerinin saptanması
Detection of various virulence factors of thermophilic campylobacter species
- Tez No: 480623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA İÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: CDT, Tavuk eti, MPZR, Termofilik Campylobacter, Cdt, Chicken meat, MPCR, Thermophilic Campylobacter
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Termofilik Campylobacter türleri insanlarda zoonotik kaynaklı enteritlere yol açan, gıda kaynaklı bakterilerdir. En önemli bulaş kaynağı olarak tavuk etleri gösterilmektedir. Etkenlerin patogenezinde sitoletal distending toksin (CDT) adı verilen virülens faktörler önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada Kütahya ilinde ticari olarak tüketime sunulan 24 adet tavuk etinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığı (Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Campylobacter lari) ve taşıdıkları CDT genleri moleküler olarak ortaya konuldu. Toplanan 24 adet örnekte, 11 adet (%45.8) Campylobacter türü MPZR ile karakterize edildi. Bu etkenler tür bazında değerlendirildiğinde, incelenen örneklerde 7 adet (% 29.2) oranında C.jejuni, 4 adet (%16.6) oranında C.coli varlığı tespit edildi. C.lari ise saptanamadı. Campylobacter yönünden pozitif olduğu MPZR ile doğrulanan örnekler Cdt genleri yönünden yine MPZR değerlendirildiğinde suşların %90.9'unda Cdt A ve Cdt C genleri saptanırken, %81.8'inde Cdt B geni tespit edildi. Cdt genlerinin bakteri türlerine göre dağılımları incelendiğinde C.jejuni'de Cdt A ve Cdt C genlerinin bulunma oranları %85.7,Cdt B geninin ise %71.4 olduğu görüldü. C.coli'de ise bu üç toksin geninin tüm suşlarda var olduğu (%100) tespit edildi. Sonuç olarak, Kütahya ilinde satışa sunulan tavuklarda toksin genleri ihtiva eden Campylobacter türleri saptanmış olup, bu ürünlerin yeterli ısıl işlemi uygulanmadan tüketilmesi durumunda, halk sağlığı için risk taşıyabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Thermophilic Campylobacter species are foodborne bacteria causing zoonotic enteritis in human. Chicken meat is known as the most important transmission source of Campylobacter species. Virulence factor known as cytolethal distending toxin (cdt) has an important role in the pathogenesis of these factors. In our study, the presence of Campylobacter species (Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, and Campylobacter lari) and cdt genes carried were determined at molecular level on the commercially available 24 pieces of chicken meat in the city Kütahya. Among the 24 collected samples, 11 (45.8%) of them carrying Campylobacter species were characterized by MPCR. When evaluated at the level of species, C. jejuni in 7 pieces (29.2 %), C. coli in 4 pieces (16.6 %) were detected on worked samples. C. lari was not detected in any samples. The samples which were detected positive for Campylobacter by MPCR technique, were analyzed for of Cdt genes. 90.9 % of strains were found positive for Cdt A and Cdt C, whereas Cdt B gene was detected on 81.8 % of strains. In C. jejuni, the existance rates of Cdt A and Cdt C genes were found to be same as 85.7% and 71.4% for the Cdt B gene. All three toxin genes were detected in all strains of C. coli. Consequently , Campylobacter species containing toxin genes were found in chickens for sale in Kütahya province and use can concluded that consummation of these products without adequate heat treatment, they could create risk for public health.