Ratlarda deneysel santral retinal arter oklüzyon modelinde hiperbarik oksijen tedavisi ve iloprost tedavisi etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of hyperbaric oxygen versus iloprost treatment in a rat model of experimental central retinal artery occlusion
  1. Tez No: 480865
  2. Yazar: SÜLEYMAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: santral retinal arter, hiperbarik oksijen tedavisi, iloprost, iskemi-reperfüzyon hasarı, central retinal artery, hyperbaric oxygen treatment, iloprost, ischemia reperfusion injury
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: ratlarda deneysel santral retinal arter oklüzyon modelinde hiperbarik oksijen tedavisi ve iloprost tedavisi etkinliğinin karşılaştırılması Metod: Çalışma Wistar albino ırkı 28 adet sağlıklı erişkin erkek sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Ratlar 7'şerli 4 gruba ayrıldı;kontrol grubuna herhangi bir işlem ve tedavi uygulanmadı. Shame, iloprost ve hiperbarik oksijen tedavisi grublarına optik sinir bağlama yöntemiyle santral retinal arter oklüzyonu uyulandı. Shame gruba reperfüzyon anından itibaren serum fizyolojik şntraperitoneal infüzyon şeklinde 1 gün verildi. Iloprost grubuna iloprost 25ng/kg/dk intraperitoneal infüzyon şeklinde 1 gün verildi. Hiperbarik oksjen tedavi grubuna ilk iki gün 8 saatlik periyodlarla günde 3 kez , 7 gün ise 12 saatlik periyodla günde iki kez , %100 oksijen , 2.5 atm altında ve 80 dk olarak uygulandı. Bulgular : Kontrol grubunda beklendiği üzere diğer tüm gruplara göre apopitotik indeks istatiksel olarak anlamı olarak az bulundu.(p:0,000) Hiperbarik oksijen tedavisi verilen grup ile sham grubu arasında yapılan istatiksel değerlendirmede hiperbarik oksijen tedavisi istatiski olarak anlamlı etkinlikte olduğu görüldü. (p:0,000). İloprost tedavisi verilen grup ile sham grup değerlendirildiğinde iloprost tedavisi istatiski olarak anlamlı etkin olarak saptanmıştır.( p:0,000) Hiperbarik oksijen tedavisi alan grup ile iloprost tedavisi alan grup karşılaştırıldığında istatisksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı(p:0,514). Tartışma: Çalışmamız santral retinal arter tıkanıklığında iloprostun ilk denendiği çalışmadır. Çalışmanın hayvan sayıları artırılıp ve HBO tedavisi ile İloprost tedavisinin kombine olarak uygulanmasını içeren ek çalışmalarla desteklenmesi ve sonuçlarının değerlendirlmesi gerekmektedir. Bu sonuçlarla iloprost tedavisi santral retinal arter tıkanıklığında hiperbarik oksijen tedavisi kadar etkilidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Comparison of Hyperbaric Oxygen versus Iloprost Treatment in a Rat Model of Experimental Central Retinal Artery Occlusion Methods: The study was conducted on 28 healthy male Wistar albino rats. Rats were assigned to four groups each of which included 7. The control group recieved no therapy or intervention. Sham, iloprost and hyperbaric oxygen groups were resulted in central retinal artery occlusion via optic nevre binding method. Serum physiologic was administered to sham group via intraperitoneal infusion for one day beginning from the reperfusion time. Besides, iloprost group also recieved intraperitoneal iloprost of 25 ng/kg/min for one day as well. In hyperbaric oxygen group, 100% oxygen therapy under 2.5 atm pressure was applied during 80 minutes for three times a day in every 8 hours for the first two days followed by twice a day application in every 12 hours for the next 7 days. Results: As anticipated, apoptotic index was found lower with statistical significance in control group compared to other ones (p=0.000). Hyperbaric oxygen therapy was found more effective than sham group with statistical significance (p=0.000). Besides, iloprost therapy was also detected more effective when compared to sham group (p=0.000). However, no statistically significant difference was noted between hyperbaric oxygen and iloprost groups (p=0.514). Discussion:This is the pioneer study in which iloprost is evaluated in central retinal artery occlusion. Further studies with more subjects covering combined application of iloprost and hyperbaric oxygen are required for a more comprehensive interpretation. In conlusion, it can be postulated that iloprost is as effective as hyperbaric oxygen therapy against occlusion of central retinal artery.