Taşi̇ari̇tmi̇ tanili çocuk hastalarda yaşam kali̇tesi̇,TSSB ve di̇ğer ruhsal sorunlar
Quality of life, PTSD and other psychiatric problems in children with tachyarrhythmia
- Tez No: 480864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA GÜLEN ŞİŞMANLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: travma sonrası stres bozukluğu, çocuklar, anne, kaygı, çocuklar için yaşam kalitesi ölçeği (ÇİYKÖ), Posttraumatic stres disorder, children, mother, anxiety, Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Taşiaritmi Tanılı Çocuklar Hastalarda Yaşam Kalitesi, TSSB ve Diğer Ruhsal Sorunlar Giriş ve Amaç: Taşiaritmili çocuk ve ergenlerde; çarpıntı hissi, bayılma, ciddi göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp yetmezliği belirtileri ve ani ölümler görülebilmektedir. Hastalığın ani başlangıç ve sonlanıma sahip olması ve ataklar halinde seyretmesi hastaları ve aileyi endişelendirmektedir. Nitekim, taşiaritmisi olan erişkenlerde yapılan çalışmalarda, hastaların sağlıklı kontrollere göre kaygı düzeyinin yüksek, yaşam kalitesinin kötü olduğu olduğu rapor edilmiştir. Çocuk ve ergen taşiaritmi hastalarıyla yapılmış çalışmalar kısıtlı sayıdadır. Kronik hastalıklarda sık görülen TSSB, taşiaritmili çocuk ve ergen hastalarda araştılmamıştır. Bu çalışmada, taşiaritmili çocukların yaşam kalitesi, ruh sağlığı ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtilerinin araştırılması; etkileyen değişkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı'nda takip edilen, taşiaritmi tanısı almış 8–18 yaş arasındaki hastaların dosyaları incelenmiş, çalışmaya alınma ölçütlerini karşılayan 30 olgu görüşmeye alınmıştır. Kontrol grubunu ise Çocuk Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, 8-18 yaş aralığındaki 32 çocuk, ergen ve aileleri ile oluşturmuştur. Hasta ve kontrol grubuna sosyodemografik bilgi formu, Çocuklar için yaşam kalitesi ölçeği (ÇİYKÖ), Spielberger durumluk-sürekli kaygı ölçeği (STAI), 14 yaş altındaki çocuklar için Çocuklar için durumluluk-sürekli kaygı ölçeği (DSKE), Güçler ve güçlükler anketi (GGA); Genel sağlık anketi (GSA) verilmiştir. Taşiaritmi grubunda TSSB'nu araştırmak için çocuklara Çocuklar için travma sonrası stres tepki ölçeği (ÇTSSTÖ), annelere Travmatik stres belirti ölçeği (TSBÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Taşiaritmili çocuk ve ergenlerin yaşam kalitelerinin kontrol grubundan farklı olmadığı bulunmuştur. Taşiaritmili çocuk ve ergenlerin olumlu sosyal davranış puanlarının kontrol grubundan düşük olduğu; taşiaritmili çocukların annelerinin ise kontrol grubuna göre kaygılı olduğu saptanmıştır. Taşiaritmili çocukların %40'ın da TSSB belirtileri gözlendiği; hastalardan 2 (%6,6) kişinin ağır TSSB belirtileri gösterdiği saptanmıştır. TSSB belirtilerinin; tanı alma yaşı, acil başvuru sayısı, çocuk ve ergenlerin içe yönelim sorunları, çocuğun bildirdiği yaşam kalitesi, anne ve çocuğun mesleki kaygı duyması ile 96 ilişkili olduğu bulunmuştur. Annelerin %56'sının olası TSSB ile uyumlu belirtileri olduğu ve bu belirtilerin; anne ve çocuğun bildirdiği yaşam kalitesi puanlarıyla, çocuğun GGA puanlarıyla ve annenin diğer ruhsal sorunları ile ilişkili bulunmuştur. Annelerin TSSB belirtileri ile çocuğun TSSB belirtileri ilişkili bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda taşiaritmi tanısı almış çocukların annelerinin kaygılı olduğu; annedeki kaygı düzeyi ile çocuğun ruh sağlığı ve yaşam kalitesinin ilişkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca taşiaritmili çocuk ve annelerinde TSSB belirtileri de görülebilmektedir. Fakat ataklar halinde seyreden bir hastalık olduğu için uzun izlem çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Quality of life, PTSD and other psychiatric problems in children with tachyarrhythmia. Introduction and objective: Feeling of palpitation, syncope, severe chest pain, dyspnea, symptoms of heart failure and sudden death can be seen in children with tachyarrhythmia (TA). Also, sudden onset and ending of the disease may worry the patient and the family. Thus, in the adult studies about TA, it has been reported that patients had higher anxiety level and worse quality of life scores in contrast to the control group. The studies with pediatric TA patients are limited in number in the literature. In addition, PTSD which is frequently seen in chronic diseases has not been studied in pediatric TA patients. In this study, the objective was to search the quality of life, PTSD symptoms and other mental health problems in children with TA; and to evaluate the variables that can effect these factors. Measures and methods: 30 pediatric TA patients between the age of 8-18 years that had been followed at Child Cardiology Clinic of Kocaeli University Medical School were eligible to be enrolled in the study. The control group were consisted of 32 children and of adolescents between the age of 8-18 years that were referred to pediatry outpatient clinic and their families. Sociodemogrophic information form, Pediatric Quality of Life Inventory (PedsLQ), State-Trait Anxiety Inventory (STAI-TX), STAI-TX for children under 14 years of age, Strength and Difficulties Questionnaire (SDQ), General Health Questionnaire (GHQ) were administered to children and the mothers in both the study and in the control group. To evaluate PTSD in the study group, the children filled Children's PTSD-Reaction Index (CPTS-RI) and the mothers filled Traumatic Stress Symptom Checklist (TSSC).Results: The quality of life of children with TA was not different than control group. It was determined that the prosocial behavior scores of TA patients were lower than that of control group; and the mothers of the patient were more anxious than the mothers in the control group. 40% of patients reported PTSD symptoms, and 2 patients (6,6%) had severe symptoms of PTSD. PTSD symptoms were correlated with age at the diagnosis, number of emergency referral, internalizing problems of children, quality of life reported by children and occupational concern of child and mother. We found that 56% of the mothers ofpatients had symptoms accordant with possible PTSD, and PTSD symptoms were correlated with PedsLQ scores reported by children and the mothers, SDQ scores and mental health problems of mothers. PTSD symptoms of the patients and the mothers were not correlated with each other. Conclusion: In our study, it was determined that the mothers of childern with TA were anxious and anxiety level of the mother were correlated with the mental health and quality of life of the patients. Also, PTSD symptoms can be seen in both children with TA and their mothers. But, as TA is a disease with attacks, long term follow-up studies are needed.