Redüksiyon kalitesi kötü olan asetabulum kırıklarında kalça instabilitesi varlığının klinik sonuca etkisi
The effect of hip instability on clinical result in patient with poor quality of reduction concomitant to acetabulum fracture
  1. Tez No: 480866
  2. Yazar: TUNCAY BARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SELEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: asetabulum kırığı, redüksiyon kalitesi, subtle hip instability, Acetabular fracture, reduction quality, subtle hip instability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş ve Amaç: Asetabulum kırıklarının tedavisi; asetabulumun kompleks anatomisi ve gelişen komplikasyonlar nedeniyle halen önemini koruyan konuların başında gelmektedir. Asetabulum kırıklarında redüksiyon kalitesi en önemli prognostik faktör olarak kabul edilmesine rağmen, redüksiyon kalitesi kötü olan tüm hastalarda klinik netice kötü değildir. Çalışmamızın amacı; redüksiyon kalitesi kötü olan asetabulum kırığı hastalarında 'subtle hip instability' varlığının klinik sonuca etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Redüksiyon kalitesi kötü olarak değerlendirilen 31 hasta çalışmaya alındı. Klinik değerlendirmede Merle D'Aubigne kalça değerlendirme skoru kullanıldı. Redüksiyon kalitesi kötü olan hastalar klinik sonuçlarına göre iyi ve kötü olarak iki gruba ayrıldı. Klinik sonuca etkili faktörlerden travma sonrası cerrahiye kadar geçen süre, ek pelvik patoloji varlığı, iatrojenik nörolojik hasar olması, kalça dislokasyon varlığı, cerrahi sonrası enfeksiyon gelişmesi, heterotopik ossifikasyon varlığı, osteoartroz varlığı ve erken dönem 'subtle hip instability' varlığı araştırıldı. Bu faktörlerin klinik sonuca etkileri istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 31 hastanın 26'sı erkek, 5'i kadındı. Hastaların yaş ortalaması 40, ortalama takip süresi 64 aydı. Travma ile cerrahi arasında geçen süre ortalama 7,7 gündü. 14 hastada izole asetabulum kırığı mevcut iken, 17'sinde asetabulum kırığına eşlik eden yaralanmalar bulunmaktaydı. Hastalarda en sık komplikasyon posttravmatik artroz idi. 31 hastanın 11 tanesinde klinik sonuç iyi ve mükemmel, 20 hasta da ise klinik sonuç orta ve kötü olarak bulundu. Erken dönem 'subtle hip instability' varlığının klinik sonucu kötü yönde etkilediği görüldü. Sonuç: Redüksiyon kalitesinin kötü olarak belirlendiği hastalarımızda, 'subtle hip instability''nin, redüksiyon kalitesi belirlenmesinde kullanılabilir bir prognostik faktör olduğu saptandı. Ayrıca Matta kriterlerine göre yapılan sınıflamada araştırmacılar arası ölçüm farkları nedeniyle 'subtle hip instability'nin daha objektif bir değerlendirme yöntemi olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The treatment of the acetabular fractures is still an important topic of orthopaedic surgery because of complex anatomy of the acetabulum and serious complications. Although the reduction quality of acetabular fractures is accepted as the most important prognostic factor, the clinical outcome is not always poor in patients with poor reduction quality. The purpose of the present study is to analyze the prognostic effects of subtle hip instability on clinical results after poor reduction of acetabular fractures. Patients and Methods: A total of 31 patients were recruited to the study with poor reduction quality after acetabular fracture surgery. The clinical outcome was assessed according to modified Merle D'Aubigne hip scoring. The patients were divided into two groups as good and poor outcome. The time interval between trauma and surgery, associated hip dislocation or pelvic injury, iatrogenic nerve injury, infection, heterotophic ossification, osteoarthritis and subtle hip instability were assessed, whether these factors effected the clinical outcome or not. Results: Twenty-six of the 31 patients were male. The mean age was 40 years and the mean follow-up period was 64 months. The mean time interval between trauma and surgery was 7,7 days. 14 patients had isolated acetabular fractures while there were associated injuries in remaining 17 patients. Posttraumatic arthritis was the most common complication in this study. The clinical outcome was good in 11 of 31 patients and poor in remaining 20 patients. It was seen that, subtle hip instability affected the clinical outcome negatively. Conclusion: We showed that, subtle hip instability would be a useful prognostic factor for determination of reduction quality. Also we suggested that, subtle hip instability is a more objective method for assessment of reduction quality due to interobserver variability in classification according to Matta criteria.