Anterior ve premolar dişlerin kök kanal morfolojilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak incelenmesi
Analysis of root canal morphology of anterior and premolar teeth using cone beam computed tomography
- Tez No: 480940
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEFNE YALÇIN YELER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, kök kanal morfolojisi, Vertucci sınıflandırması, Cone beam computed tomography, Vertucci classification, root canal morphology
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyoloji Anabilim Dalına 2015-2017 yılları arasında başvuran ve çeşitli sebeplerle konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) çektiren hastaların anterior ve premolar dişlerinin kök kanal morfolojisini ve simetrilerinin incelenmesidir. Çalışmada 400 hastanın KIBT görüntüleri aksiyal, sagital, koronal ve çapraz kesitlerde incelendi. 16 yaş altı hastalar, simetrisi olmayan dişler ve kalitesi yetersiz olan görüntüler çalışma dışı bırakıldı. Dişler çapraz kesitlerde incelendi ve kök kanal morfolojilerinde Vertucci sınıflaması kullanılarak, simetri durumları da göz önüne alınıp kaydedildi. Yine aksiyal, sagital ve koronal kesitlerde görüntüler taranarak kök sayıları tespit edilip kaydedildi. Mine-sement sınırından kök ucuna kadar dişlerin kök boyları ölçüldü ve panoramik rekonstrüksiyonlarda dişlerin kök eğimleri, dişlerin uzun eksenleri dikkate alınarak mesial, distal ve vertikal olarak sınıflandırılıp kaydedildi. Üst anterior dişlerde en yüksek oranda Tip I kanal konfigürasyonu bulunurken, çok büyük oranlarda da tek köke sahip oldukları tespit edildi. Üst birinci küçük azı dişler % 62.2 oranında 2 kök, %37 oranında tek köke sahipken, tek köklü küçük azılar en fazla Tip IV (% 79.4) kanal şekline sahipti. Üst ikinci küçük azılar % 82.2 tek köke ve en fazla Tip I (% 41.6) ve Tip IV (%23.3) kanal şekline sahipti. Alt çene anterior ve premolar dişlerde çok büyük oranlarda tek köke rastlandı. 31-41 nolu dişlerde en fazla Tip I (%62.0) kanal şekli görülürken, Tip III kanal şekli % 32.2 oranındaydı. 32-42 nolu dişlerde en fazla Tip I (%62.6) ve devamında Tip III kanal (% 32.4) şekli tespit edildi. Alt çene kanin ve premolar dişlerde de yüksek oranlarda (%87-89) Tip I kanal şekli görüldü. En düşük simetri oranı % 85.0 ile 31-41 numaralı dişte, en yüksek simetri oranı % 96.2 ile 12-22 ve 14-24 numaralı dişlerde görüldü. Genel olarak simetri oranı tüm alt çene dişlerinde, üst çene dişlerinden düşük olarak bulundu. 24.1 mm ile en uzun köke 13-23 numaralı dişlerde en kısa köke 7.4 mm ile 31-41 numaralı dişlerde rastlandı. Santral ve lateral dişlerin dışındaki tüm dişlerin kök eğimleri daha yüksek oranda distal taraftaydı. Santral ve lateral dişlerde ise vertikal eğim distal eğimle yakın oranlarda olsa da vertikal eğim daha fazla olarak tespit edildi. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde özellikle alt anterior ve üst çene küçük azı dişlerle beraber tüm diş gruplarında kök kanal morfolojilerinin her zaman bireysel farklılıklar gösterebileceği dikkate alınmalıdır. Bununla beraber dişlerin kanal morfolojilerinin anatomik varyasyonları hakkında elde edilecek detaylı bilgi ve tecrübe, kök kanal tedavisi işlemleri esnasında oluşabilecek hataları en aza indirerek başarı oranını artıracaktır. Bu açıdan KIBT kök kanal morfolojisinin incelenmesinde yararlı bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyse the root canal morphology of the anterior and premolar teeth of patients using cone beam computed tomography (CBCT) who applied to Department of Oral and Maxillofacial Radiology of the Cumhuriyet University Faculty of Dentistry between 2015 and were included 2017. In the study, CBCT images of 400 patients were examined in axial, sagittal, coronal and cross sections. Particularly unsymmetrical teeth were not included in the study. Root canal morphologies were examined in cross-sections according to Vertucci classification in the examined teeth and their symmetry conditions were evaluated and recorded. The root length of the teeth was measured from the border of the enamel cement to the apical of the root and during the panoramic reconstructions the root inclinations of the teeth were determined mesial, distal and vertical by taking the long axes of the teeth into consideration. Maxillary anterior teeth, the highest configuration was Type I, while the majority had a single root. Maxillary first premolar teeth had 62.2% 2 root, 37% single root and single root premolars had the most type IV (79.4%) canal shape. Maxilary second premolars had 82.2% of single root and most had Type I (41.6%) and Type IV (23.3%) canal shapes. In the mandibular anterior and premolar teeth, only a single root was encountered. Type I (62.0%) canal shape was found in 31-41 type teeth, and 32.2% in type III canal type. Type I (62.6%) canal shape was found in 32-42 type teeth, and 32.4% in type III canal type. Mandibular canin and premolar teeth, a high ratio (87-89%) was seen in the form of a Type I canal. The lowest symmetry rate was 85.0% with teeth 31-41, the highest symmetry rate was 96.2%, with teeth 12-22 and 14-24. In general, the symmetry ratio was found to be lower mandibular teeth than maxillary teeth. The longest root was found in teeth 13-23 (24.1 mm), the shortest root was found in teeth 31-41(17.4 mm). The root inclinations except of the central and lateral teeth were higher on the distal side. In the central and lateral teeth, the vertical incline was closer to the distal incline but the vertical incline was found more. When all the results are evaluated, it should be taken into consideration that root canal morphology may always show individual differences in all tooth groups, especially in the mandibular anterior and maxillary premolar teeth. With it, the detailed knowledge and experience gained about the anatomical variations of the canal morphology of the teeth will improve the success rate by minimizing the mistakes that may occur during root canal treatment procedures. In this respect, CBCT is a useful imaging method in examining root canal morphology.