Sigaranın periodontitis koşullarında periodontal dokuların damarlanma döngüleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The effect of smoking in vascular circulation of periodontal tissues in periodontitis
  1. Tez No: 480963
  2. Yazar: BENGİ KURT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ESER SAKALLIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Kronik periodontitis, Angiogenin, VE-cadherin, Anjiyogenezis, Smoking, Chronic periodontitis, Angiogenin, VE-Cadherin, Angiogenezis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada sigaranın, periodontal dokulardaki enflamatuvar olaylar sürecinde önemli rolü olan damarlanma döngülerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamıza 15'i sigara içen, 15'i sigara içmeyen 30 adet periodontal olarak sağlıklı ve 15'i sigara içen, 15'i sigara içmeyen 30 adet generalize kronik periodontitisli hasta dahil edilerek 4 çalışma grubu oluşturuldu. Periodontal olarak sağlıklı hastaların herhangi 2 dişinden, generalize kronik periodontitisli hastaların ise en derin sondalanabilir cep derinliği (SCD) değerine sahip 2 dişinden dişeti oluğu sıvısı (DOS) örnekleri toplandı. Gruplar arası değerlendirmede plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondalanabilir cep derinliği (SCD) ve klinik ataşman seviyesi (KAS) klinik parametreler olarak; dişeti oluğu sıvısı hacmi (DOSh), DOS Angiogenin (ANG) ve DOS VE-cadherin (VE-Cad) düzeyleri biyokimyasal parametreler olarak kullanıldı. Bulgular: Klinik parametreler incelendiğinde en yüksek Pİ değeri sigara içen periodontitisli grupta, en yüksek Gİ değeri sigara içmeyen periodontitisli grupta elde edildi. Kronik periodontitisli hasta grupları kıyaslandığında SCD ve KAS parametreleri arasında anlamlı farka rastlanmadı. DOS ANG seviyeleri değerlendirildiğinde sigara içen periodontitisli grupta en yüksek olduğu görüldü. Sigara içmeyen periodontitisli grup istatistiksel olarak anlamlı bir farkla sigara içen peridontitisli gruptan daha düşük, sağlıklı gruplardan daha yüksek elde edildi. DOS VE-cad değerleri periodontitisli gruplarda sağlıklı gruplardan yüksek elde edildi. Sonuç: Bulgularımız, sigaranın periodontitis koşullarında periodontal dokulardaki damarlanma döngülerini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Periodontal dokular sağlıklı durumdayken ise damarlanma döngülerini değerlendirmek amacıyla bakılan belirteçlerde bir sigara etkisi ile oluşan bir fark gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of smoking in vascular circulation which has a significant role in inflammatory process of periodontal tissues. Material and Method: We included 30 generalized chronic periodontitis patients, 15 of which were non-smoking, 15 were non-smoking, 30 were periodontally healthy, 15 were non-smoking and 15 were non-smoking. Gingival crevicular fluid samples were collected from any 2 teeth of periodontally healthy patients and 2 teeth with the deepest probe depth value from patients who have chronic periodontitis. Plaque index, gingival index, probable pocket depth and clinical attachment level were evaluated as clinical parameters between the groups, gingival fluid volume, DOS angiogenin (ANG) and DOS VE- cadherin (VE-Cad) levels were used as biochemical parameters. Results: When the clinical parameters were examined, the highest plaque index value was obtained in the periodontitis group with smoking, the highest gingival index value was obtained in the non-smoking periodontitis group. When the groups of chronic periodontitis patients were compared, no significant difference was found between probable pocket depth and clinical attachment level parameters. When DOS ANG levels were evaluated, it was seen that smoking periodontitis group was the highest. The non- smoking periodontitis group was statistically significantly lower than the smoking peridontitis group and higher than the smoking and non-smoking healthy groups. DOS VE-cad values were higher in the periodontitis groups than in the healthy groups. Conclusions: Our findings have shown that cigarette smoking adversely affects the vascular cycles in periodontal tissues in periodontitis conditions. When the periodontal tissues were in a healthy state, no difference was observed in the markers observed for evaluating the vascular cycles with a smoking effect.