Deneysel alzheimer modeli oluşturulmuş sıçanlarda glutamat geri alınım parametre değişimi ve yeni tedavi önerileri
Glutamate reuptake parameter changes and new treatment recommendations in experimental alzheimer model formed rats
  1. Tez No: 480974
  2. Yazar: UFUK OKKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, glutamat, memantin, rat, seftriakson, streptozosin, Alzheimer's Disease, glutamate, memantine, rat, ceftriaxone, streptozocin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Çalışmamızda deneysel Alzheimer Hastalığı modeli oluşturulmuş sıçanlarda glutamat geri alınım sürelerinin voltametrik olarak ölçülmesi, yeni tedavilerle farklılıkların düzeltilmesi ve bu manipülasyonların klinik iyileşme üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Her bir grupta 6 adet sıçan olmak üzere 4 grup olarak çalışma planı oluşturuldu. Sıçanlarda deneysel Alzheimer Hastalığı modeli oluşturmak için intraserebroventriküler streptozosin enjeksiyonu yapıldı. Gruplar kontrol grubu, streptozosin grubu, streptozosin + memantin grubu, streptozosin + seftriakson grubu olarak belirlendi. Her bir hayvan davranış testlerine alınarak 2 gün pasif sakınma ve 5 gün Morris'in su tankında yüzdürme testleri yapıldı. Voltametrik olarak glutamat geri alım süreleri ölçüldü. İstatistiksel analizler SPSS 20.0 programı aracılığıyla One-Way Anova testi ile yapıldı. Bulgular: Yaptığımız davranış testlerine göre 2. gün pasif sakınma sonuçları değerlendirilerek öğrenme ve belleğin streptozosin grubunda bozulduğu ve tedavi gruplarında bu bozulmanın düzeldiği tespit edildi. Benzer şekilde Morris'in su tankı testinde streptozosin grubunda kontrol grubuna kıyasla belleğin bozulduğu gösterildi. Tedavi gruplarında bu bozulmanın düzeldiği gösterildi. Voltametri test sonuçlarına göre prefrontal korteks ve hipokampüs beyin bölgelerinde streptozosin grubunda glutamat geri alınım sürelerinin anlamlı biçimde uzadığı ve uzamış sürenin tedavi gruplarında anlamlı biçimde düzeldiği tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmayla glutamat ve Alzheimer arasında bir ilişki olduğunu saniye bazlı ölçümler yaparak ilk kez göstermiş olduk ve yine Alzheimer tedavisinde kullanılan memantinin glutamat geri alım parametrelerini düzelttiğini ilk kez göstermiş olduk. Ayrıca glutamat taşıyıcılarını hızlandırdığı gösterilmiş olan seftriaksonun hayvanlarda streptozosin ile oluşturulmuş Alzheimer hastalığı modelinde faydalı olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate the measurement of glutamate reuptake times in rats with experimental Alzheimer's disease model by voltammetry, to correct differences with new treatments and to study the effects of these manipulations on clinical recovery. Material and method: Study plan was formed as 4 groups each group containing 6 rats. Intracerebroventricular streptozocin injection was performed in rats to establish an experimental Alzheimer's Disease model. Groups were determined as control group, streptozocin group, streptozocin + memantin group, streptozocin + ceftriaxone group. Each animal was subjected to behavioral tests, 2 days of passive avoidance and 5 days of Morris Water Maze tests. Glutamate reuptake times were measured by voltammetry. Statistical analyzes were performed using the One-Way ANOVA test through the SPSS 20.0 program. Results: According to our behavioral tests, on the 2nd day of passive avoidance test results were evaluated and it was found that learning and memory were disrupted in streptozosin group and this disruption was corrected in treatment groups. Similarly, in Morris's water tank test, the streptozosin group was shown to be defective compared to the control group. It has been shown that this disorder is corrected in treatment groups. According to the voltammetric test results, glutamate reuptake times in the prefrontal cortex and hippocampus brain regions were significantly longer in the streptozocin group and the prolonged reuptake times were significantly corrected in treatment groups. Conclusion: For the first time we have shown that there is a correlation between glutamate and Alzheimer's in this study by second by second measurements, and we have shown for the first time that memantine which is used in Alzheimer's treatment improves glutamate reuptake parameters. We have also shown that the ceftriaxone which is known to accelerate glutamate carriers is useful in the streptozocin-induced Alzheimer's disease model in animals.