Kumar oynama bozukluğu tanılı olgularda transkraniyal doğru akım uyarımı uygulamasının ıowa kumar testi ve bilişsel işlevler üzerine etkisinin incelenmesi
Assessment of the impact of transcranial direct current simulation on iowa gambling test and cognitive test performances in gambling disorder
  1. Tez No: 480997
  2. Yazar: AHMET ZİHNİ SOYATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEHBİ ALP ÜÇOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kumar oynama bozukluğu, transkraniyal doğru akım uyarımı, karar, Gambling disorder, transcranial direct current stimulation, decision-making, risktaking
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Karar verme yetersizlikleri, kumar oynama bozukluğunun oluşumunda ve sürmesinde rol oynayan en önemli etkenlerden birisidir. Aynı zamanda hastalık şiddetiyle, tedaviyi bırakma ve nüksle de ilişkili bulunmuştur. Karar verme yetersizliklerinin asıl olarak sağ dorsolateral prefrontal korteks ve anterior singulat korteksle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı uygulaması sağlıklı gönüllülerde risk alma eğilimini azaltmış ve karar verme sürecini iyileştirmiş, alkol ve madde bağımlılıklarında kompulsif içme ya da madde kullanma isteğini azaltmıştır ve davranışsal bağımlılıklarda da yararlı olabileceği öne sürülmüştür. Bu araştırmada Kumar Oynama Bozukluğu tanılı olgularda sağ dorsolateral prefrontal kortekse anodal ve kontralateral katodal transkraniyal Doğru Akım Uyarımı uygulamasının karar verme ve bilişsel işlevler üzerine etkisi incelenmiştir. Yöntem: Araştırma randomize çift-kör sahte akım-kontrollü olarak yapılmıştır. Kumar Oynama Bozukluğu tanılı 18 katılımcıya Iowa Kumar Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Stroop Testi ve Londra Kulesi Testi uygulanmış, daha sonra aktif ya da sahte akım olarak iki gruba alınan katılımcılardan aktif grupta olanlara 30 dakika 2 miliAmper sağ prefrontal anodal transkraniyal Doğru Akım Uyarımı uygulaması yapılmış ve bilişsel testler yinelenmiştir. Bulgular: Her iki grupta da Iowa Kumar Testi skorları artmıştır. Ancak bu artış aktif grupta anlamlı ölçüde daha fazla olmuş ve aktif grubun skorları toplum normalleri ile aynı düzeye gelmiştir. Diğer bilişsel testlerde herhangi bir değişiklik saptanmamıştır. Sonuç: Bu araştırma transkraniyal Doğru Akım Uyarımı uygulamasının Kumar Oynama Bozukluğu olgularındaki etkisinin değerlendirildiği ilk klinik araştırmadır ve uygulamanın karar verme sürecini iyileştirdiği yönünde kanıt elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Deficits of decision-making have a critical role in the emergence and continuation of gambling disorder. It was also associated with the disease severity, drop-out and relapse rates as well as the activity of right dorsolateral prefrontal cortex and anterior cingulate cortex. Transcranial direct current stimulation was shown to reduce risk-taking in healthy volunteers and craving in alcohol and drug use disorders. Therefore, it was suggested that it might also be useful in behavioral addictions. We hypothesized that anodal transcranial direct current stimulation over the right dorsolateral prefrontal cortex would improve decision making and executive funtions in individuals with gambling disorder. Method: The study was designed as a randomised sham-controlled double-blind study. 18 participants with gambling disorder were evaluated and administered Iowa Gambling Task, Wisconsin Card Sorting Test, Stroop Test and Tower of London Test. Individuals in the active group were administered 30-minute 2 miliAmper anodal transcranial Direct Current Stimulation over the right dorsolateral prefrontal cortex coupled with contralateral cathodal stimulation. Finally the cognitive battery was readministered. Results: Iowa Gambling Task net scores increased in both groups. The improvement of Iowa Gambling Task scores were significantly higher in the active group. The scores in the active group became similar to normative values of Turkish population. There were no significant differences in other cognitive test scores. Conclusion: The present study is the first clinical study of transcranial direct current stimulation in individuals with gambling disorder. Transcranial direct current stimulation enhanced decision-making in individuals with gambling disorder.