Yaşlılık aylığı alan bireylerin bazı kişilik özellikleri bakımından incelenmesi
An examination of individuals who get senile's salary in respect to certain personal characteristics
  1. Tez No: 481015
  2. Yazar: BARIŞ DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Benlik Saygısı, Sosyal Hizmet, Yaşam Doyumu, Yaşlanma, Yaşlılık Aylığı, Aging, Life Satisfaction, Perceived Social Support, Self Respect, Senile's Salary, Social Work
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Politikaları ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Yaşlılık Aylığı Alan Bireylerin Bazı Kişilik Özellikleri Bakımından İncelenmesi Bu araştırma, nicel araştırma yöntemi ile yapılmış olup 2022 sayılı kanun kapsamında yaşlılık aylığı alan bireylerin yaşam doyumu, benlik saygısı ve algılanan sosyal destek düzeylerini inceleyerek; bu üç kişilik özelliği üzerinde farklılığa neden olan sosyo-demografik özellikleri ve benlik saygısı ile algılanan sosyal desteğin yaşam doyumu üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırma, Bolu ili Seben ilçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğünden yaşlılık aylığı alan 126 yaşlı bireyden 01.01.2017-01.04.2017 tarihleri arasında elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, yaşam doyumu ölçeği, rosenberg benlik saygısı ölçeği ve çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, tam sayım örnekleme yapılarak maksimum sayı olan 150 bireye ulaşmayı hedefleyerek en az 65 yaşında olan ve yaşlılık aylığı almaya devam eden 126 yaşlı bireyle yüz yüze mülakat yolu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında SPSS 22.0 paket programında sayı, yüzde, frekans, t-Testi, tek yönlü Anova, Pearson Korelasyon testi ve Çoklu doğrusal regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, yaşlı bireylerin yaşam doyumunu; benlik saygısı ve algıladıkları sosyal destek düzeyinin etkilediği; ayrıca yaşam doyumu, benlik saygısı ve algılanan sosyal desteğin bazı sosyo-demografik özelliklere göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma, yaşlılık aylığı alan bireylerin yaşam doyumu, benlik saygısı ve algılanan sosyal destek düzeylerini incelemesi açısından önemlidir. Yaşlı bireylere yönelik politika ve programlar geliştirilirken çalışmanın yapıldığı tarzda sosyo-kültürel alt yapıya sahip bölgeler için yaşlı hizmet merkezleri, yaşlılara yönelik evde bakım ve destek hizmetleri ile huzurevlerinin yaygınlaştırılması ayrıca kalite yaşlanma programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An examination of individuals who get senile's salary in respect to certain personal characteristics. This research was carried out by quantitative research method and by examining the life satisfaction, self esteem and perceived social support levels of the elderly under the law no 2022, socio-demographic characteristics and self-esteem that perceived the difference in the characteristics of these three persons and aimed to determine the effect of perceived social support on life satisfaction. The study was carried out with the data obtained between the dates of 01.01.2017 - 01.04.2017 for 126 elderly individuals who have received old-age pension from the Directorate of Social Assistance and Solidarity Foundation of Bolu province, Seben District. Personal information form, life satisfaction scale, rosenberg self-esteem scale and multidimensional perceived social support scale were used to collect the data. The data of the study were collected through face-to-face interviews with 126 elderly individuals aged at least 65 years old and continuing to receive an old-age pension, aiming to reach a maximum of 150 individuals by a complete census sampling.The obtained data were evaluated by SPSS 22.0 package program in computer environment using number, percent, frequency, t-Test, Oneway ANOVA, Pearson Correlation test and multiple linear regression analysis. According to research findings; elderly people are affected by life satisfaction, self-esteem and social support they perceive; It was also found that life satisfaction, self-esteem and perceived social support differed significantly according to some socio-demographic characteristics. The study is important in terms of examining the life satisfaction, self esteem and perceived social support levels of the elderly. While policies and programs for elderly people are being developed, it is proposed to develop elderly service centers, elderly home care and support services for nursing homes and nursing homes, as well as quality aging programs for regions with socio-cultural infrastructure in the manner of the study.