Uluslararası bir firmanın inşaat projesindeki iş kazalarının değerlendirilmesi
Evaluation of work accidents at the construction site of a state project of international construction company
  1. Tez No: 481014
  2. Yazar: ZEYNEP ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, İstatistiksel analiz, İş kazası, Ucuz atlatma, Construction industry, Nearmiss, Statistical analysis, Work accident
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünyada ve ülkemizde inşaat sektörü, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en sık görüldüğü sektörlerdendir. Ölümlü iş kazaları oranında inşaat sektörü ilk sıradadır. İnşaat sektöründeki sürekli değişen, ağır ve yorucu çalışma şartları, çalışanların büyük çoğunluğunun eğitimsiz olması, dinamik çalışma şekli gibi faktörler iş kazası riskini arttırmaktadır. Çok tehlikeli işyeri sınıfına giren inşaat işlerinde projenin hazırlık aşamasında sağlık ve güvenlik planı hazırlanarak her iş kalemi için tehlikeler belirlenmeli, uygulama aşamasında ise doğabilecek risklerin önüne geçmek için gerekli proaktif önlemler alınmalıdır. Alınacak bu tedbirlerin sürekli takibi yapılarak çalışma güvenliğinin devamlılığı sağlanabilecektir. Bu çalışmada, uluslararası bir inşaat firmasının büyük bir kamu inşaat projesi kapsamında, kaba inşaat işlerinde meydana gelen ve kayıtları tutulan 340 adet iş kazası ve 131 adet ucuz atlatma ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yapılan incelemede, iş kazası geçiren çalışanların yaşı, mesleği, işyerindeki tecrübesi, iş kazasının saati, oluş sebebi, türü, ciddiyet derecesi gibi çeşitli demografik ve iş kazası ile ilgili faktörler belirlenmiş ve birbirleri ile karşılaştırmalı analizlerine yer verilmiştir. Ayrıca, iş kazaları ve ucuz atlatmaların türleri ve ciddiyetine göre dereceleri belirlenerek oluş sebeplerini etkileyen faktörler yapılan istatistiksel analizler ile ortaya çıkarılmıştır. Bununla birlikte, ciddi, çok ciddi derecedeki iş kazalarının raporları ayrıntılı incelenerek alınabilecek önlemler tartışılmış, kazazedenin mesai saatlerinin kazaya etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world and in our country, the construction sector is the sector where occupational accidents and occupational diseases are most frequently seen. Construction sector is the first place in the rate of mortal work accidents. In the world and in our country, the construction sector is the sector where occupational accidents and occupational diseases are most frequently seen. Construction sector is the first place in the rate of mortal work accidents. Health and safety plans should be prepared during the preparation phase of the construction work entering the dangerous workplace class and the hazards for each work item should be determined and proactive measures should be taken in order to prevent the risks that may arise during the application phase. Continuity of working safety will be ensured by continuous follow up of these measures to be taken. In this study, a large public construction project of an international construction company has examined in detail the 340 work accidents and 131 Nearmiss events that have been recorded and kept in rough construction works. Factors related to various demographic and occupational accidents such as age, occupation, working time, hours of work accidents, type of cause, severity level of employees who had work accidents were determined and comparative analyzes with each other were given. In addition, the factors affecting the occurrence of job accidents and the types of nearmiss events are determined by their statistical analysis. However, the precautions that can be taken by examining the reports of serious, very serious work accidents have been discussed and the effect of working hours on the accident has been investigated.