Deneysel sisplatin ototoksisitesinde trombositten zengin plazma'nın olası koruyucu etkisi
The possible protective effect of platelet rich plasma on experimental cisplatin ototoxicity
  1. Tez No: 481049
  2. Yazar: BAHADIR GÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: UZMAN ASUDE ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: ototoksisite, sisplatin, trombositten zengin plazma, ototoxicity, cisplatin, platelet rich plasma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş/amaç:Sisplatin, baş boyun kanserlerinde sıklıkla kullanılan bir kemoteropötik olmasına rağmen gelişebilen ototoksik etkisi halen ciddi bir sorundur. Bu ototoksisiteden korunmak ve/veya önlemek amacıyla literatürde çeşitli antioksidan maddeler kullanılmıştır. Çalışmamızda Trombositten zengin plazmanın sisplatin ototoksisitesi üzerine olan antioksidan etkisi araştırıldı. * Materyal/metod: Toplam 40 adet, erkek, erişkin (3-5 aylık), ağırlıkları 250-350 gr arasında değişen Spraque Dawley albino cinsi rat rastgele 6 gruba bölünerek; hiç enjeksiyon yapılmayan kontrol grubu, sadece trombositten zengin plazma enjekte edilen grup , sisplatin 16 mg/kg tek doz yapılan grup ,birinci gün sisplatin 16 mg/kg tek doz ve günaşırı dört gün TZP yapılan grup, günaşırı TZP ve üçüncü gün sisplatin 16 mg/kg tek doz yapılan grup ,trombositten zengin plazma donör grubu olarak belirlendi.Çalışma başlangıcında ve 8.gün DPOAE testi uygulandı. Sekizinci gün ratlar sakrifiye edildi.Histolojik incelemeler için temporal kemik diseke edilerek %2,5 luk gluteraldehit ile fikse edilerek saklandı. Hemotoksilen-eozin boyama sonrası sonuçlar ışık mikroskopisinde değerlendirildi. Sonuç:Yapılan çalışma sonunda özellikle sisplatinin hem hücresel boyutta hem işitme fonksiyonları üzerine olumsuz etkileri izlendi.Trombositten zengin plazmanın sisplatin ototoksisitesi üzerine koruyucu veya tedavi edici etkisi her iki grupta da gözlenmedi. Tartışma: Trombositten zengin plazmanın doku rejenerasyonuna önemli ölçüde pozitif katkısı bildirilmektedir.Ancak sisplatin ototoksisitesi üzerine olan etkisine yönelik literatürde çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda trombositten zengin plazmanın sisplatin ototoksisitesinde işitmenin korunması ve işitme kaybını tedavi edilmesi üzerine belirgin etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Although cisplatin is a frequently used chemotherapeutic agent in head and neck cancers, the ototoxic effect that may develop is still a serious problem. Various antioxidant substances have been used in the literature to protect and / or prevent ototoxicity. The antioxidant effect of platelet rich plasma on cisplatin ototoxicity was investigated in our study.Methods: A total of 40 Sprague Dawley albino rats (male, adult, 3-5 months old) weighing 250-350 gr were randomly divided into 6 groups;control group with no injection,only the platelet rich plasma injected group,cisplatin 16 mg / kg single dose injected group,day 1 cisplatin 16 mg / kg single dose and TZP has been injected four times in every other day group,TZP has been injected four times in every other day and day 5cisplatin 16 mg / kg single dose injected group,identified as a thrombocyte-rich plasma donor group.At the beginning of the study and the 8th day,tested with DPOAE.On the eighth day the rats were sacrificed.For histological examinations, the temporal bone was dis- carded and fixed with 2.5% glutaraldehyde.Results after hemotoxylin-eosin staining were evaluated by light microscopy.Results:At the end of the study, especially cisplatin showed negative effects on both hearing functions at both cellular size. The protective or therapeutic effect of cisplatin rich plasma on cisplatin ototoxicity was not observed in either group. Conclusion: A significant positive contribution of platelet-rich plasma to tissue regeneration has been reported. However, there are no studies in the literature on the effect of cisplatin on ototoxicity.In our study, it was observed that platelet rich plasma did not have a significant effect on cisplatin ototoxicity for treating hearing loss and protect hearing loss.