Çocukluk çağı pulmoner ve ekstrapulmoner tüberkülozunun tanı, tedavi ve izlemi
Diagnosis, treatment and follow-up of childhood pulmonary and extrapulmonary tuberculosis
  1. Tez No: 481048
  2. Yazar: PAKİZE NİLÜFER AKPINAR TEKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE GÖNÜL TANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Childhood, pulmonary tuberculosis, extrapulmonary tuberculosis, diagnosis, treatment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çocukluk Çağı Pulmoner ve Ekstrapulmoner Tüberkülozunun Tanı, Tedavi ve İzlemi Giriş ve Amaç: Tüberküloz tüm dünyayı ilgilendiren bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl yaklaşık 80.000 çocuk tüberküloz nedeni ile ölmekte ve yılda yarım milyon çocuğa yeni tanı konulmaktadır. Ülkemizde tüberküloz erişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da önemini devam ettirmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizdeki tüberküloz olgularının %5'ini 0-14 yaş arası çocuklar oluşturmaktadır. Çocuklarda en sık görülen hastalık formu basil yükünün daha az olduğu primer pulmoner tüberkülozdur. Primer pulmoner tüberküloza tanısal yaklaşım, esas olarak uyumlu semptomların varlığı, aktif tüberkülozlu vaka ile temas öyküsü, tüberkülin cilt testi (TCT) sonucu ve uyumlu radyolojik bulguların birlikte değerlendirilmesine dayanır. Tanıyı destekleyici mikrobiyolojik bulguların pozitifliği, çocuk tüberkülozunda erişkin tüberkülozuna göre daha düşük oranda saptanır. Biz çalışmamızda; çocukluk çağı tüberküloz hastalığının klinik, mikrobiyolojik ve radyolojik özellikleri, tanısı, tedavisi ve izlemindeki esasları incelemeyi planladık. Gereç ve Yöntem: 1 Ekim 2012 ile 1 Ekim 2016 tarihleri arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tüberküloz tanısı almış ve antitüberküloz tedavi başlanmış olan, insan bağışıklık yetmezlik virüsü (human immunodeficiency virus, HIV) negatif, 18 yaş altı hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Sonuçlar: Toplam 38'si (%51.5) erkek, 34'ü (%48.5) kız, 72 aktif tüberküloz hastası çalışmaya alındı. Hastaların 16'sı (%22.3) kesin, 56'sı (%77.7) olası tüberküloz tanısı aldı. Ortalama yaş 8,3±4,9 (minumum 4 ay – maksimum 17 yaş) olarak bulundu. Yaş gruplarına göre bakıldığında 0-4 yaş arası 23 (%32.3) hasta, 5-14 yaş arası 40 (%40) hasta ve 15 yaş üstü 9 (%11.4) hasta vardı. Altmış bir hasta pulmoner tüberküloz, 11 hasta ekstrapulmoner tüberküloz tanısı aldı. Kesin ve olası pulmoner tüberkülozlu hastalarda en sık semptomlar öksürük ve ateş olarak bulundu. Kesin ve olası pulmoner tüberkülozlu hastaların yaklaşık dörtte biri asemptomatikti. En sık (yedi hasta) saptanan ekstapulmoner tüberküloz formu tüberküloz lenfadeniti olarak bulundu. Temas öyküsü hastaların 44'ünde (%60.2) saptandı. TCT uygulanan hastaların (n=67) 37'sinde (%55.2), interferon γ salınım testi (İGST) bakılan hastaların (n=46) 26'sında (%56.5) pozitif olarak bulundu. Tüm alınan örneklerden ARB incelemesi yedi (%13.7, n=51) viii hastada, Mycobacterium tuberculosis (MTB) kültürü dört (% 8.16, n=49) hastada, polimeraz zincir tepkimesi (PZR) altı (% 12.24, n=49) hastada pozitif olarak bulundu. Yorum: Çalışmamızda çocukluk çağında mikrobiyolojik kanıt yetersizliğinden dolayı tüberküloz tanısı koymanın oldukça güç olduğunu, klinik skorlama yönteminin tanı koyarken büyük kolaylık sağladığını gördük. Özelllikle hastalarımızın dörtte birinin asemptomatik, tarama nedeniyle gelmiş olması semptom olmadan aktif tüberküloz olabileceğini ve sorgulamada temas öyküsünün çok önemli olduğunu bize gösterdi. Tedavi ile hastalarımızın, bir hasta hariç, sekelsiz iyileşmesi tüberkülozun erken tanısı konulduğunda tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu gösterdi. Hastalarımızın hiçbirinde HIV enfeksiyonu olmaması ve bir hasta hariç ilaç direnci olmamasının ölüm ve sekelli iyileşmeyi önlediği düşünüldü. Anahtar Kelimer: Çocukluk çağı, pulmoner tüberküloz, ekstrapulmoner tüberküloz, tedavi, tanı.
Özet (Çeviri)
Diagnosis, Treatment and Follow-Up of Childhood Pulmonary and Extrapulmonary Tuberculosis Introduction; Tuberculosis is a global health problem. The World Health Organization estimated that there were half million new children cases diagnosed as tuberculosis annually and 80,000 deaths in children due to tuberculosis. Childhood tuberculosis, continues to be an important public health problem in Turkey. According to the Ministry of Health, 5% of tuberculosis cases in our country are children belonging to 0- 14 ages. The most common form of tuberculosis in children is the primary pulmonary tuberculosis with low bacillary load. The diagnosis of tuberculosis in children is usually based on history of tuberculosis contact, presence of compatible symptomps, tuberculin skin test (TST) positivity and radiological findings. Positivity of diagnosis-supporting microbiological findings is lower in children's tuberculosis than in adult tuberculosis. The purpose of this study was to evaluate the clinical, microbiological and radiological characteristics, diagnosis, treatment and follow-up of childhood tuberculosis disease. Methods: The medical records of all childhood tuberculosis patients were investigated over an four year period ( October 2012 – October 2016) in Dr. Sami Ulus Maternity and Children's Health and Diseases Educational and Research Hospital. Results: Seventy two cases of active tuberculosis were identified. Thirty eight (51.5%) of the patients were boys and 34 (48.5%) were girls. Sixteen (22.3%) patients were diagnosed with definite tuberculosis and 56 (77.7%) patients with probable tuberculosis. There were 23 patients (32.3%) aged 0-4 years, 40 patients (40%) aged 5-14 years, and 9 patients (11.4%) older than 15 years. The mean age was 8.3 ± 4.9 (minimum 4 months - maximum 17 years).Sixty one patients received pulmonary tuberculosis and 11 patients received extrapulmonary tuberculosis. Cough (54.9%) and fever (26.8%) were the most common presenting symptoms in confirmed and probable tuberculosis. Approximately one-quarter of the patients in both groups were asymptomatic. The most common form of extrapulmonary tuberculosis was found as tuberculosis lymphadenitis (7 patients). When a contact story was questioned, 44 (60.2%) cases were found in the patient. TST was positive in 37 (55.2) of the patients (n=67) and interferon-gamma release assays (IGRAs) positive in 26 (56.5%) of patients (n=46). Acid-fast bacillus was found to be positive in seven (12.7%) patients (n=51), Mycobacterium tuberculosis x (MTB), culture positive in four (8.16%) patients (n=49) and polimerase chain reaction (PCR) positive in six (12.24%) patients (n=49). Conclusion: We found that it was very difficult to diagnose tuberculosis because of the inadequate microbiological evidence during childhood, and we found that clinical scoring method is very useful for diagnosis. Especially, one quarter of our patients showed asymptomatic, due to screening, there could be active tuberculosis without symptoms, and inquiry showed us that contact story is very important. Most of the patients with treatment showed a curable remedy of tuberculosis early diagnosis of a treatable disease. The absence of HIV infection in any of our patients and the absence of drug resistance exceptfor one patient suggest that it may be prevented by death and sequelae.