The effects of Arab Spring on Turkish foreign trade: A case study of Gebze Organized Industrial Zone
Arap Baharının Türk dış ticareti üzerine etkileri: Gebze Organize Sanayi Bölgesi örneği
- Tez No: 481175
- Danışmanlar: PROF. TURAN YAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Dış Ticaret, Türk dış Ticareti, Arab Spring, Foreign Trade, Turkish Foreign Trade
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma Arap Baharının Türk dış ticaretine etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda oluşturulan anket formu; Kocaeli İli Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde dış ticaret yapan 74 firma yetkilisine uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programından faydalanılmıştır. Firmaların tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans analizlerinden, Arap Baharının Türk dış ticaretine etkilerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Hipotez testleri olarak da korelasyon analizi, t- testi, tek yönlü Anova testi ve Scheffe testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, Arap Baharının Türk dış ticareti üzerinde düşük düzeyde etki yaptığı belirlenmiştir. Ayrıca, Arap Baharının Türk dış ticareti üzerindeki etkisi firmaların ürün gamlarına, dış ticaret yaptıkları ülkeye ve firma yöneticisinin yaşına göre farklılık gösterdiği, firmanın faaliyet gösterdiği sektöre, sektörde bulunma süresine ve firmanın yasal statüsüne göre farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the effects of Arab Spring on Turkish foreign trade. The questionnaire form created in line with the purpose of the research was applied to the representatives from 74 companies engaged in foreign trade at the Gebze Organized Industrial Zone in the province of Kocaeli. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program was used to evaluate the data obtained from the questionnaires. Percentage and frequency analyzes were used in the determination of the descriptive characteristics of the companies and mean and standard deviation statistics were used in the determination of the impacts of Arab Spring on the Turkish Foreign Trade. Correlation analysis, t-test, one-way Anova test and Scheffe tests were applied as hypothesis tests. As a result of the research, it was determined that the Arab Spring had a low impact on Turkish foreign trade. In addition, it was established that the impacts of the Arab Spring on the Turkish foreign trade differ according to the products ranges of the companies, the countries they trade with and the age of the company manager while it does not differ according to the sector in which the company operates and how long the company is in its respective sector and the legal status of the company.