Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde bulunan Kaside'i Bürde (Bânet Sü'âd)'nin kitap sanatları bakımından değerlendirilmesi.
The evaluation in terms of book arts for book named Kaside-i Bürde Banet Suad in Manisa Library of manuscripts
- Tez No: 481261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, El Yazması, Kasîde-i Bürde, Hat, Tezhip, Ebrû, Minyatür, Cilt, Manisa Handwriting Library, Handwriting, Kasîde-i Bürde, Calligraphy, Gilding, Ebrû, Miniature, Book Tome
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde bulunan 9758 envanter numaralı Kasîde-i Bürde kitap sanatları bakımından ele alınarak incelenmiştir. Eser, XVIII. Yüzyıla ait olup Türk kitap sanatları bakımından incelenmeye değer bulunmuştur. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, Kaside, Kasîde-i Bürde'nin tanımı tarihçesi, inşa sebebi ve muhtevası hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, kitap sanatları hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde, Manisa ilinin tarihi ve Manisa yazma eser kütüphanesi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde Bulunan 9758 döküm numaralı Kasîde-i Bürde kitap sanatları açısından incelenmiştir. İncelenen Kasîde-i Bürde desen, renk, motif, üslup özellikleri bakımından ele alınarak kendi dönemi içerisinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, Kasîde-i Bürde with 45 Hk 9758 inventory number in Manisa Handwriting Library has been examined in terms of book arts. Examined Kasîde-i Bürde It belongs to the XVIII. Century and was worthy of examination in terms of Turkish book arts. In the first part of the thesis which consists of four chapters, Kaside, the definition of Kasîde-i bürde, its history, information about the forming reason and its contents are given. The second section contains information on book arts. In the third chapter, the history of Manisa and Manisa Handwriting Library In the fourth section, Kasîde-i Bürde analysis with 45 Hk 9758 inventory number is located in Manisa Handwriting Library. Kasîde-i Bürde pattern studied was examined in terms of color, motif, stylistic characteristics and examined during its period.