Bâb-ı Defterî Başmukataa Kalemi Ahkâm Defteri (1612-1617) (İnceleme – metin)
  1. Tez No: 481418
  2. Yazar: ÜLKÜ KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MURAT ULUSKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ottoman, Tuna, defterdar, mukataa, başmukataa, iltizam, ahkâm
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Maliyeden Müdevver Defterler Tasnifi 9824 numarada kayıtlı Başmukataa Kalemi Ahkâm defteri, Sultan I. Ahmed döneminde 1612-1617 yılları arasında Tuna nehri kıyısındaki şehir ve kasabalarda mukataa sisteminin işleyişi hakkında kıymetli bilgiler vermektedir. Maliye tarafından padişah adına verilen bu hükümler devletin, Tuna defterdarlığı bünyesindeki mukataalarla alakalı olarak nasıl bir yol izlediğini, buradaki mukataaları tasarruf etme biçimlerini yansıtmaktadır. Aynı zamanda devletin bu mukataalardan gelen gelirleri nerelerde kullandığını da görmekteyiz. Bu çalışmada, defterde bulunan hükümlerin transkripsiyon, özet ve değerlendirmeleri yapılarak, 1612-1617 yılları arasında Tuna'daki mukataa sistemi işlenmiş, önemli mukataalar tek tek ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
9824 Başmukataa Ahkâm Defteri gives appreciated records about modus operandi of system of mukataa between 1612 and 1617 in the era of Ahmed I in Tuna territories. These judgements given by department of finance on behalf on sultan reflects us way of treatment inTuna territories. Also, we can see that how government used these revenues and where. In this examination, I have presented transcribed text and its analyses. Parallel with it, I have focused on modus operandi of mukataa system between 1612 and 1617 and handled some important mukataas one by one.