Medine tarihçisi Semhûdî (ö.911/1506) ve Vefâü'l-Vefâ adlı eseri
Sâmhûdî (d.911/1506) The historian of al-Madinah al-Munawwara and his book Wafa al-Wafa
  1. Tez No: 481419
  2. Yazar: NURİ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SABRİ KÜÇÜKAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Semhûdî, Medine Tarihi, Vefâü'l-vefâ, Mescid-i Nebevî, Samhûdî, History of Madinah, Wafa al-Wafa, Masjid an-Nabawî
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmaya konu olan Medine tarihçisi Semhûdî 844 (1440) tarihinde Yukarı Mısır'da Nil'in batısında bir köy olan Semhûd'da doğmuş ve ilk eğitimini burada ailesinden almıştır. Semhûd'da ilk eğitimini aldıktan sonra eğitimini tamamlamak üzere Kahire, Mekke ve Medine'ye bir dizi seyahatler gerçekleştirmiştir. Bu ilmî faaliyetleri sırasında döneminin meşhur hocalarından dersler almıştır. Ömrünün sonuna kadar kırk yıl kalacağı Medine'ye ulaştıktan sonra ise zorunlu haller dışında buradan ayrılmamış ve hayatını burada mücavir olarak sürdürmüştür. Medine'de ilmi ile temayüz ettikten sonra çok sayıda öğrenci yetiştirmiş, ilmî gayreti neticesinde dönemin Sultanı el-Eşref Kayıtbay'ın dikkatini çekmiş ve onunla kurduğu ilişki sayesinde Medine'ye büyük yararları dokunmuştur. Semhûdî kaleme aldığı Vefâü'l-vefâ ünvanlı eseri ile Medine tarihini her yönüyle ele alarak kendisinden önce yazılan ve dağınık haldeki bilgileri tek bir eserde toplama başarısını göstermiştir. Onun bu eseri hem Medine'nin hem de Mescid-i Nebevî'nin tarihî süreçlerinin takip edilebileceği yegâne eserlerdendir.
Özet (Çeviri)
Samhûdî, who is our subject in this thesis, was born in h. 844 (1440 AD) in the village of Samhûdi which is in upper Egypt at westside of Nile. He took his early education from his family. After his education in his village, he went out and travelled to Cairo, Makkah and Madinah to complete his education. During his scholarly activities, he took lessons from the most popular scholars of his time. After he arrived to Madinah, who had stayed there for 40 years until his death, he did not leave Madinah except obligatory situations. Later he became a distinguished scholar and educated many students. His scholarly endeavours attracted the attention of the current Sultan al-Ashraf Qaitbay and he served for the city of Madinah thanks to his good relationship with the Sultan. Samhûdi wrote Madinah's history from every aspect in his book Wafa al-Wafa and he succeeded to make the dispersed information -which was compiled in the books before his book- together in a single work. His work is a unique one to pursue both Madinah's and Masjid an-Nabawi's historical processes.