Biyokütleden piroliz yöntemi ile üretilen biyocharın çevresel etkilerinin incelenmesi
Investigation of environmental effects of biochar produced from biomass by pyrolysis
- Tez No: 481471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyochar, Piroliz, Torrefaksiyon, Biyochar kompleks, Toprak iyileştirici, Biochar, Pyrolysis, Torrefaction, Biochar complex, Soil amendment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, mobilya endüstrisi atığı olan meşe ağacı talaşından piroliz yöntemi ile farklı sıcaklık (400, 500, 600 °C) ve reaksiyon sürelerinde (15, 30, 60 ve 120 dk) biyochar elde edilmiş ve toprak iyileştirici özelliklerinin araştırılması amacıyla karakterizasyonu yapılmıştır. Yavaş piroliz çalışmaları doğrultusunda 500 °C sıcaklık, 120 dk reaksiyon süresinde üretilen biyochar seçilmiş ve farklı oranlarda tavuk gübresi ve kil mineralleri ile karıştırılarak torrefaksiyon yöntemi ile toprak iyileştirici özellikleri geliştirilmiş yedi farklı biyochar-mineral kompleks oluşturulmuştur. Elde edilen biyochar-mineral komplekslerin karakterizasyonu yapılarak toprakta kullanımının etkisinin incelenmesi amacıyla 45 günlük inkübasyon deneyi yürütülmüştür. İnkübasyon sırasında belirli aralıklarla alınan toprak örneklerinin karakterizasyonu yapılmıştır. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde termokimyasal yöntemler ile biyokütleden farklı özelliklerde, çevre dostu toprak iyileştirici ürünler elde edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, biochar was obtained at different temperatures (400, 500, 600 °C) and reaction times (15, 30, 60 ve 120 min) via pyrolysis from a furniture industry waste- oak sawdust. Biochar was characterized to investigate their utilization as a soil amendment. According to slow pyrolysis experiments, biochar produced at 500 °C and reaction time of 120 min was prefered to generate seven biochar-mineral complexes that have enhanced soil-amending properties by blending with chicken litter and clay minerals under various ratios. The obtained biochar-mineral complexes were characterized and a-45-day incubation experiment was performed to examine the effect on the soil. During the incubation, soil samples collected on the specific days and they were characterized. According to results of all analyses, it is found that environmentally friendly soil amendment products can be obtained from biomass by thermochemical methods.