Meaning-making process of psychotherapists on feelings of incompetence through the framework of the professional self-development: sources, consequences, and defense mechanisms
Profesyonel kendilik gelişimi çerçevesinde psikoterapistlerin yetersizlik duygularına dair anlam yaratma süreci: Kaynaklar, sonuçlar ve savunma mekanizmaları
- Tez No: 481504
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetersizlik Duygusu, Psikoterapistler, Profesyonel Kendilik Gelişimi, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Feelings of Incompetence, Psychotherapists, Professional Self-Development, Interpretative Phenomenological Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tez, profesyonel kendilik gelişimi çerçevesinde yeni ve deneyimli terapistlerin yetersizlik duygusuna dair öznel deneyimlerini anlamayı amaçlamaktadır. Yetersizlik duygusunun kaynakları ve sonuçları ve ayrıca terapistlerin yetersizlik duygusuna dair savunma mekanizmaları analiz edilmiştir. Amaca uygun örneklem ile, araştırma farklı deneyim seviyelerine sahip beş kadın psikoterapist ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan ikisini 300 seanstan daha fazla seans yapmış deneyimli terapistler oluştururken, kalan üç terapisti 50 seanstan daha az seans yapmış yeni terapistler oluşturmuştur. Her terapist ile yarı yapılandırılmış, bire bir görüşmeler yapılmıştır ve bu görüşmeler youmlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Ek olarak, psikoterapistlerin baş etme mekanizmalarına dair derinlemesine bir anlayış elde etmek için her katılımcıya Savunma Biçimleri Testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, dokuz ana tema ortaya çıkmıştır. Temalar, 'Yeterli hisseden terapist', 'Terapi sürecinde yetersiz hisseden terapist', 'Süpervizyonda yetersiz hisseden terapist', 'Kendilik tanımı çerçevesinde yetersizlik hislerinin değerlendirilmesi', 'Profesyonel kendilik çerçevesinde yetersizlik hislerinin değerlendirilmesi', 'Yetersizlik hislerine kaynak oluşturan terapistin kişisel sürecine ilişkin konular', 'Yetersizlik hislerine kaynak oluşturan terapi sürecine ilişkin konular', 'Yetersizlik hislerinin sonuçlarına dair', ve 'Yetersizlik hisleriyle baş etme mekanizmalarına dair' olarak adlandırılmıştır. Temalar, klinik sonuçları ve araştırmanın sınırlılıkları ilgili literatür bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine subjective experiences of novice and experienced psychotherapists about their feelings of incompetence in relation to their professional self. Sources and consequences of feelings of incompetence and adopted coping mechanisms of psychotherapists with feelings of incompetence were analyzed. Through purposive sampling, the study was conducted with five female psychotherapists from different experience levels. Two of the participants were experienced therapists who have made more than 300 therapy sessions and three of them were novice therapists who have made less than 50 therapy sessions. Semi-structured and face to face interviews were conducted with each of five participants and were analyzed by Interpretative Phenomenological Analysis. In addition, Defense Style Questionnaire was used to gain in-depth understanding on coping mechanisms of psychotherapists. Based on the results of the analysis, nine superordinate themes emerged. The themes were named as; 'Therapist's feelings of competence', 'Therapist's feelings of incompetence during therapy process', 'Therapist's feelings of incompetence during supervision', 'Evaluation of feelings of incompetence within the definition of self', 'Evaluation of feelings of incompetence in the framework of professional self', 'Issues related to the personal process of the therapist as the source of feelings of incompetence', 'Issues related to the therapy process as the source of feelings of incompetence', 'On the consequences of feelings of incompetence', and 'On the mechanisms of coping with feelings of incompetence'. The themes, clinical implications, and limitations of the present study were discussed depending on the relevant literature.