Intrinsic religiosity and spiritual well-being as moderators of the relation between wisdom and psychological well-being in elderly
Yaşlılardaki bilgelik ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin moderatörleri olarak içsel dindarlık ve spiritüel iyi oluş
- Tez No: 481707
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM BOZO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilgelik, Üç-Boyutlu Bilgelik Ölçeği, İçsel Dindarlık, Spiritüel İyi Oluş, Psikolojik İyi Oluş, Wisdom, Three-Dimensional Wisdom Scale, Intrinsic Religiosity, Spiritual Well-being, Psychological Well-being
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma, yaşlı insanlarda bilgelik ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide içsel dindarlığın ve spiritüel iyi oluşun düzenleyici rollerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın katılımcıları 165 yaşlı insandı (97 kadın ve 68 erkek) ve yaş aralığı 65 ve 88 (O = 70.30, SS = 5.26) arasındaydı. Katılımcılara, Üç-Boyutlu Bilgelik Ölçeği, Dini Oryantasyon Ölçeği, Ruhsal, Fiziksel ve Spiritüel İyi Oluş Ölçeğinin Spiritüel İyi oluş Alt Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği/Gelişme Ölçeği, Geriyatrik Depresyon Ölçeği, Hayat Amacı Ölçeği ve Heartland Affetme Ölçeği verilmiştir. Türkçeye çevrilen Üç Boyutlu Bilgelik Ölçeğinin orijinal üç faktör yapısını test etmek için doğrulayısı faktör analizi yapılmıştır. Yakınsak, ıraksak ve ölçüt ile ilgili geçerlilikleri, bağımsız t testi analizleri, varyans analizi (ANOVA) ve pearson korelasyon katsayıları ile test edilmiştir. İçsel dindarlık ve spiritüel iyi oluşun düzenleyici rollerini incelemek için moderasyon analizleri de yapılmıştır. Sonuçlar, Üç-Boyutlu Bilgelik Ölçeğinin Türkçe versiyonunun, duygusal bilgeliğin güvenilirliği ve geçerliliği dışında, güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olduğunu ileri sürmüştür. Buna ek olarak, bu çalışmada içsel dindarlık ve spiritüel iyi oluş, bilgelik ve psikolojik iyi oluş ilişkisini düzenlememiştir.
Özet (Çeviri)
The current study aimed to investigate the moderator roles of intrinsic religiosity and spiritual well-being on the relation between wisdom and psychological well-being in older adults. Participants of the study were 165 older people (97 females and 68 males) and age range was between 65 and 88 (M = 70.30, SD = 5.26). Participants were given demographic information form, Three-Dimensional Wisdom Scale, Religious Orientation Scale, Spiritual Well-being subscale of the Mental, Physical and Spiritual Well-being Scale, Psychological Well-being Scale / Flourishing Scale, Geriatric Depression Scale, Purpose in Life Test, and Heartland Forgiveness Scale. Confirmatory factor analysis was conducted to test the original three factor structure of Three-Dimensional Wisdom Scale that was translated into Turkish. Convergent, divergent, and criterion-related validities were tested by several independent t-test analyses, analysis of variance (ANOVA), and pearson correlation coefficients. Moderation analyses were also run to examine the moderator roles of intrinsic religiosity and spiritual well-being. Results suggested that Turkish version of Three-Dimensional Wisdom Scale is a reliable and valid measurement instrument except the reliability and validity of the affective wisdom subscale. In addition, intrinsic religiosity and spiritual well-being did not moderate wisdom and psychological well-being association in the present study.