İşletmelerde dönüşümcü liderlik davranışlarının örgüt kültürüne etkisi ve bir uygulama
The impact of transformational leadership behavior on organizational culture and one organization example
  1. Tez No: 481917
  2. Yazar: SABİNA MANSUROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Kültür, Liderlik, Örgüt Kültürü, Culture, Leadership, Organizational Culture, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Evrensel olguların tüm hayatımıza hâkim olduğu günümüzde, birçok işleteme yaşamını sürdürmek için örgütsel değişime ayak uydurmak zorundadır. Bu ayak uydurma prosesinde işletmelerin sahip oldukları liderlik tarzları ve kurum kültürleri önemli bir yer almaktadır. Çünkü başarılı olmak isteyen işletmeler güçlü ve etkili bir örgüt kültürüne sahip olmalıdırlar. Güçlü bir örgüt kültürü ise ancak liderlik olgusuyla mümkündür. İnsanların yönetilmesini ve yönlendirilmesini sağlayan liderlik ve örgütsel kültür işletme faaliyetlerin temel belirleyicileridir. Lider takipçileri bulunduğu yerden bulunması gereken yerlere getirebilen, onları motive eden, güven veren ve etkileyerek harekete geçirebilen kişidir. Örgütsel kültür ise kısaca, örgütte çalışan insanlar tarafından paylaşılan inanç, değer, tutum ve davranışlar bütünüdür. Örgüt kültürü ve liderlik bir birini tamamlayan iki önemli olgudur. Araştırmacılara göre örgütsel kültürün ortaya çıkmasında, sürdürülmesinde, geliştirilmesinde ve değiştirilmesinde liderin, özellikle de dönüşümcü liderin çok büyük bir etkisi vardır. Temelinde yenilik ve girişimcilik olan, dönüşümcü liderler iş dünyasının değişim dinamiğine ayak uydurup, işletmelerin yoğun rekabet içinde ayakta kalmalarını sağlayabilmektedirler. Bu tez çalışmanın amacı dönüşümcü liderlik davranışlarının örgüt kültürüne etkisini incelemektir. Araştırma gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin çalışanları üzerinde gerçekleşmiştir. Anket sonuçlarının değerlendirilmesinde istatistiksel, güvenirlik ve korelasyon analizlerine başvurulmuştur. Ulaşılan sonuçlar dönüşümcü liderlik davranışlarının örgütsel kültürü büyük ölçüde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays when global events are dominant in all our life, many organizations must keep pace with organizational change to survive. Leadership and corporate culture take important place in the process of surviving, because the business that wants to succeed must have strong and effective organizational culture. A strong organizational culture is possible only subject to existence of leadership phenomenon. Leadership and organizational culture leading and directing people to the goals are the basis of corporate activity. Leaders are people who can bring followers from places where they are to places where they must be, motivate them, give confidence and making them act influencing on them. Organizational culture, in short, is the whole of beliefs, values, attitudes and behaviors shared by people working in the organization. Organizational culture and leadership are events (phenomena) complementing each other. According to the researchers, the leader, especially transformational leader has a great influence on emergence, continuation, development and change of the organizational culture. Transformational leaders with innovation and entrepreneurship in base are able to keep pace with the changing dynamics of business world, ensure remaining of business in intense competition. The aim of this thesis is examining of the effect of transformational leadership behavior on organizational culture. The research was conducted on employees of an enterprise operating in the food sector. Statistical, reliability and correlation analyzes were used in the evaluation of the survey results. The results showed that the transformational leadership behaviors had a great effect on organizational culture.