Vergi, sınıf ve isyan: 16.-18. yüzyıllarda İngiltere, Fransa ve Osmanlı İmparatorluğu'nda vergi isyanları
Tax, class and revolt: Tax revolts in the 16.-18. centuries England, France and Ottoman Empire
  1. Tez No: 482030
  2. Yazar: ZEYNEP AĞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL BAHÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Tarih, Economics, Finance, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fransa, İngiltere, Osmanlı, vergi isyanları, toplumsal üretim ilişkileri, idari yapı ve mali yapı, France, England, Ottoman Empire, tax revolts, social relation of production, executive structure and fiscal structure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 431
Özet
16.-18 yüzyıl dönemi feodalizmin çöküşü ile kapitalizmin doğuşuna işaret eder. Bu tarihsel süreç vergileri de kapsayan pek çok toplumsal veçhede farklı toplumsal sınıfları karşı karşıya getiren çatışmaları barındırmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, bu dönemde gerçekleşen vergi isyanlarını Fransa, İngiltere ve Osmanlı İmparatorluğu için incelemeye çalışarak vergi ve toplumsal sınıflara ilişkin çıkarımlar yapmaktır. Bu bağlamda, ilk olarak ülkelerin üretim ilişkileri incelenerek anlaşılmaya çalışılmıştır. İkinci olarak ülkelerin idari, dini ve mali yapısı ele alınmıştır. Ardından vergi isyanları incelenmiştir. Vergi isyanları ise bu toplumsal yapı dikkate alınarak oluşturulan sorulara cevaplarla birlikte sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The 16th-18th century has indicated the collapse of the feudalism and the begining of the capitalism. This historical phase had contained several social contradictions involves taxes. The main aim of the article is to examine the tax revolts in France, England and Ottoman Empire in this historical period to analyse tax and social class relations. Firstly, the study has analyzed the social structure of the countries through relations of production. Secondly, the executive, religious and fiscal structure of the countires have examined. Thirdly, tax revolts have explained for all countires. Considering the social stucture of the all countries with answers to questions about tax revolts, tax revolts are reviwed in the conclusion.