Kültürel turizm konusunda bir araştırma: Beypazarı örneği
A search on cultural tourism: Case of Beypazarı
- Tez No: 482038
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SOMUNCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Beypazarı, çevre, turizm, ziyaretçi, kültürel turizm, sürdürülebilir kültürel turizm, Beypazarı, environment, tourism, visitor, cultural tourism, sustainable cultural tourism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Ankara'nın kuzeybatısında yer alan Beypazarı ilçesindeki tarihi yerleşim, yoğun olarak 19. yüzyıl yapılarından oluşan zengin dokusuyla geleneksel Türk kenti özelliği taşımaktadır. Kültürel değerler olarak; tarihi eserler, arkeolojik eserler, tarihi ve dini merkezler, müzeler, festivaller, özel günler, yöresel el sanatları ve Türk folkloru gibi özellikler kültür turizmi açısından potansiyel oluşturan kaynaklardır. Bu kapsamda Beypazarı'nda kültür turizmine yönelik önerilerin geliştirilmesi için kültür turizmine kaynak oluşturan çekicilikler saptanarak özellikleri açıklanmıştır. Bu araştırmada; öncelikli olarak araştırma alanındaki kültürel turizm değerlerinin tespitinin yapılması ve özelliklerinin belirlenerek sürdürülebilir turizm yönünden irdelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında alandaki kültürel turizm değerlerinin mevcut durumumun saptanması ve kullanım yönüyle alanın turizm kriterlerine göre değerlendirerek alanda sürdürülebilir turizm uygulamalarına yönelik öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel ve nicel kaynaklı veri teknikleriyle bilgiler sağlanmış ayrıca karar verici ve uzmanlarla mülakatlar yapılarak konunun araştırılmasına derinlik sağlanmaya çalışılmıştır. Nicel kaynaklı verilerde anket tekniği kullanılmıştır. Anket soruları sınıflayıcı, sıralayıcı, çok seçenekli sorular ile Likert ölçekli sorulardan oluşmuştur. Beypazarı ilçesine gelen ziyaretçiler, Beypazarı halkı ve esnafıyla yapılan anket görüşmelerinde, katılımcıların turizm memnuniyet düzeyleri, beklentileri ve önerileri öğrenilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar frekans, standart sapma ve ortalama değerler verilerek yorumlanmıştır. Ziyaretçi, yerel halk ve esnafa yönelik sorgulamalar ekonomik, fiziksel ve sosyo-kültürel çevre konularında olmuştur. Üç farklı kesime üç farklı konu üzerinden yapılan sorgulamalarda bütüncül bakış açısının gözetilmesi yönüyle önemlidir.
Özet (Çeviri)
Beypazarı, located on the northwest of Ankara, in where historic settlement is intensely composed of 19th century structures, which carries traditional Turk town features. As cultural values; Historical and archaeological artifacts, historical religious centers, museums, festivals, special occasions, local handicrafts and Turkish folklore are potential sources of cultural tourism. In this context, the attractiveness that is the source of cultural tourism for the development of the proposals for cultural tourism in Beypazarı has been determined and its characteristics have been explained. In this study; It is aimed primarily to determine the values of cultural tourism in the research area and determine its characteristics and to be examined in terms of sustainable tourism. Besides, it is aimed to develop proposals for sustainable tourism applications in the field by assessing the current status of the cultural tourism values in the area and using them according to the tourism criteria of the area. Information was provided by qualitative and quantitative data techniques also interviews were made with decision makers and experts to provide depth to investigation of the subject. Questionnaire technique was used in quantitative data. The questionnaires consisted of classifier, sorter, multi-choice and Likert-scale questions. In the interviews conducted with Beypazarı locals and shopkeepers, it was aimed to learn the satisfaction levels of the participants, expectations and recommendations. The results are interpreted by calculating frequency, standard deviation and average values. Interrogations made on three different subjects in three different contexts are important in terms of onserving the integrated viewpoint.