Sinop destinasyonuna ilişkin turistik ziyaretçilerin yorumlarının değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A research on the evaluation of tourist visitors' comments about Sinop destination
  1. Tez No: 934430
  2. Yazar: DEVRİM ALİ KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif turizm, Bölgesel turizm, Doğa turizmi, Ekorekreasyon, Ekoturizm, Kültürel turizm, İç turizm, Alternative tourism, Regional tourism, Nature tourism, Ecorecreation, Ecotourism, Cultural tourism, Domestic tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde turistlerin destinasyon seçim süreçleri dijital platformlarda paylaşılan yorumlarla ve değerlendirmelerle doğrudan şekillenmektedir. Özellikle seyahat öncesi bilgi arayışında olan potansiyel turistler bu platformlar aracılığıyla gitmeyi planladıkları destinasyonlar hakkında ön izlenim edinmektedirler. Bu durum turistik destinasyonların tanıtımı ve destinasyon pazarlaması açısından çevrimiçi kullanıcı yorumlarının önemini artırmaktadır. Sinop, Karadeniz Bölgesi'nin kuzeyinde yer alan, doğası ve tarihi dokusu ile bilinen önemli turistik destinasyonlardan biridir. Bu çalışmada Sinop destinasyonunu ziyaret eden turistik ziyaretçilerin Google yorumları incelenerek destinasyona dair görüşlerinin tematik bir çerçevede değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Google platformunda yapılan yorumların incelenmesi ile turistlerin destinasyona yönelik algılarını, beklentilerini ve deneyimlerini derinlemesine anlamak mümkün olacaktır. Böylelikle destinasyonun güçlü ve zayıf yönleri belirlenerek, Sinop'un turizm stratejilerine katkı sunabilecek bilgiler ortaya konacaktır. Bu kapsamda içerik analizi yöntemi kullanılarak Sinop destinasyonu hakkındaki yorumlar temalar ve kategoriler halinde değerlendirilecektir. Araştırma kapsamında öne çıkan sonuçlar ise şu şekildedir; Sinop'un doğal güzellikleri, tarihi mekanları ve sakin atmosferi, ziyaretçilerin büyük bir bölümü tarafından olumlu bir şekilde değerlendirilmiştir. Sinop Kalesi, Hamsilos Koyu ve İnceburun gibi turistik alanlar, ziyaretçiler tarafından özellikle beğenilen ve sıklıkla önerilen yerler arasında yer almaktadır. Ziyaretçiler, Sinop'un özellikle bir stresli yaşamdan uzaklaşmayı düşünenler için cazip bir atmosferi olduğunu vurgulamaktadırlar. Ziyaretçi yorumlarında bazı olumsuz geri bildirimler de bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında artan kalabalık, ziyaretçilerin deneyimlerini olumsuz etkilemiştir. Yoğun kalabalıkların, doğal güzelliklerin keyfini çıkarma konusunda engel oluşturduğu ve Sinop destinasyonunun kalabalığa cevap verebilecek hizmet potansiyelinin olmadığı analiz edilmiştir. Ayrıca özellikle doğa ile iç içe olunan alanlarda karşılaşılan sivrisinek problemi, ziyaretçilerin olumsuz deneyim yaşamalarına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, , tourists' destination selection processes are directly shaped by comments and evaluations shared on digital platforms. Especially potential tourists who are searching for information before their travels get a preliminary impression about the destinations they plan to visit through these platforms. This situation increases the importance of online user comments in terms of the promotion of touristic destinations and destination marketing. Sinop is one of the important touristic destinations known for its nature and historical texture, located in the north of the Black Sea Region. This study aims to evaluate the opinions of touristic visitors who visited the Sinop destination in a thematic framework by examining the Google comments. By examining the comments made on the Google platform, it will be possible to understand the perceptions, expectations and experiences of tourists about the destination in depth. Thus, the strengths and weaknesses of the destination will be determined and information that can contribute to Sinop's tourism strategies will be presented. In this context, the comments about the Sinop destination will be evaluated in themes and categories using the content analysis method. The prominent results within the scope of the research are as follows; Sinop's natural beauties, historical sites and calm atmosphere have been evaluated positively by a large portion of visitors. Tourist areas such as Sinop Castle, Hamsilos Bay and İnceburun are among the places that are particularly liked and frequently recommended by visitors. Visitors emphasize that Sinop has an attractive atmosphere, especially for those who want to get away from a stressful life. There is also some negative feedback in visitor comments. The increasing crowds, especially in the summer months, have negatively affected the visitors' experiences. It has been analyzed that dense crowds prevent the enjoyment of natural beauties and that Sinop destination does not have the service potential to respond to the crowds. In addition, the mosquito problem encountered especially in areas intertwined with nature has caused visitors to have negative experiences.