Medya plazalarında sınıf içi iletişim
Communication between the members of the same class
- Tez No: 482044
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE YÜCESAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya Plazaları, Emek Süreci, Sınıf Temelli İletişim, Sınıf Kültürü, Media plazas, Labour processes, Class communication, Class culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1980'ler ile birlikte plazalar haline gelen medya şirketleri içinde farklı iş kollarında çalışanların, işçi sınıfının birer üyesi olarak nasıl bir emek sürecine tabi olduklarını ve bunun sınıf içi iletişim pratiklerine nasıl yansıdığını ortaya çıkarmaktır. Söz konusu emek süreçlerinin, plaza çalışanlarının iletişim sürecine nasıl yansıdığı, sınıf bilinci ve sınıf kültürü bağlamında değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Ankara'da bir medya plazasında farklı iş kollarında çalışan işçilerle derinlemesine görüşmeler yapılarak hem emek süreçleri hem de aralarındaki iletişimsel pratikler hakkında bilgi alınmıştır.“Medya plazalarında farklı iş kollarında çalışan işçiler arasında sınıf temelli bir iletişime bağlı olarak, bir direniş mekanizması nasıl kurulabilir?”sorunsalından yola çıkılarak yapılan bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım sınıfsal bir iletişimin nasıl algılanması üzerine odaklanmış ve işçi sınıfının iletişimsel sürecini Marksist bir sınıf analizi ile ele almak gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda Marksist sınıf kavramının karşısında oluşturulan yeni sınıf tanımlamalarının sınıf iletişimi ve sınıf mücadelesi açısından eleştirisi yapılmıştır. Türkiye'de medya plazalarının 1980'ler sonrası dönüşüm ile birlikte emek sürecinde yaşanan esneklik, taşeron çalışma, vasıfsızlaştırma ve sınıf üzerindeki denetim uygulamaları ve bunun sınıfın iletişim pratiklerine nasıl yansıdığı çalışmanın ikinci kısmını oluşturmaktadır. Plazaların mekânsal kurgusunun da iletişim pratiklerine nasıl yansıdığını ele alan bu kısımda aynı zamanda farklı iş kollarında yaşanan emek süreci de tartışılmıştır. Medya plazalarında çalışan işçilerin, sınıfsal bir iletişim kurgusunun ve dayanışmacı bir sınıf kültürünün oldukça cılız olması, tezin son bölümünde tartışılmıştır. Bu bağlamda bir sınıf kültürü ve sınıf bilinci doğrultusunda alternatif bir mücadele ve örgütlülük kanallarının nasıl oluşturulabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to bring to the light the labour processes experienced by the media workers as the members of working class and unravel how these labour processes reflect on intra-class practices of communication. The ways in which these labour processes reflect on the communication proceses of media workers are evaluated in this thesis in the context of class consciousness and class culture. In this vein, the in-depth interviews with the workers from different branches of media companies were conducted and throug these interviews a substantial information as to the labour processes and practices of communication were collected. Taking the question that 'how can a mechanism of resistance be formulated based on the class communication between the workers employed in different branches of media companies?“ as a point of departure this thesis consists of two parts. The first part focuses on how the class-based communication should be perceived and asserts that the communicative process of working class should be taken account from a Marxist perspective. In this context a critique is deployed in this chapter against the new conceptions of class with regard to class commmunication and class struggle. The second chapter deals with the flexibilization of work, subcontracting and control practices over the class and their implications for communication within the class in the context of the economic transformation after the 1980s. This part also brings into focus the implications of the spatial arrangements of the media plazas for the communication practices of workers and discusses this issue in the context of different work branches of media sector. The weakness of class communication practices and of a solidarist class culture among media workers brought about the question of ”What is to be Done" and this is the subject matter of the last part. This part discusses alternative channels of struggle and organization and the possibility of the development of a distinct class culture and class consciousness.