Almanya Baden-Wüttemberg Eyaleti ilkokul eğitim programı ile Türkiye ilkokul eğitim programlarının karşılaştırmalı eğitim analizi
Comparative analysis of Germany Baden- Württemberg State primary school curricula and Turkey primary school curricula
  1. Tez No: 460447
  2. Yazar: MEHMET TEKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim felsefesi, eğitim sistemi, karşılaştırmalı eğitim, İlkokul programı, öğretim programı, amaç, içerik, öğretme-öğrenme süreci, değerlendirme, Educational philosophy, educational system, comparative education, primary school program, curriculum, objective, content, teaching-learning process, evaluation, assessment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu araştırmada Almanya Baden-Württemberg eyaleti ilkokul eğitim programı ile Türkiye ilkokul eğitim programının benzerlik ve farklılıkların neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Almanya Baden-Württemberg eyaleti eğitim sistemi ve Türk eğitim sistemi hakkında bilgiler verilmiş, sonra programların felsefi bakış açıları incelenmiş daha sonra da çalışmanın temelini oluşturan Almanya Baden-Württemberg ilkokul programı ile Türkiye ilkokul programı karşılaştırılmıştır. Eğitim programlarının amaç, içerik, öğretme-öğrenme süreçleri ve değerlendirme ögeleri karşılaştırılmış, bulgulara göre yorumlar yapılmış daha sonra da sonuçlar çıkartılarak öneriler getirilmiştir. İncelemeyi gerçekleştirmek için nitel araştırma prosedürleri takip edilmiş, nitel araştırma modeline dayalı doküman analizi tekniği uygulanmıştır. Veriler bu tekniğe uygun olarak toplanmıştır. Araştırmada ilkokul programları önce betimsel analize, sonra araştırmanın amaçları bölümünde belirtilen sorulara cevap bulmak amacıyla içerik analizine tâbi tutulmuştur. Çalışma bulgularına göre her iki eğitim programı da yapılandırmacı yaklaşıma göre düzenlenmiştir. Baden-Württemberg eyaleti eğitim programında tüm sınıflarda aynı dersler yer almakta ve sınıflara göre farklılık göstermemektedir. Türkiye ilkokul programında ise dersler sınıflar düzeyinde farklılık göstermektedir. Baden-Württemberg ilkokul programında yer alan öğretim programları sayısına göre Türkiye ilkokul programındaki öğretim programlarının sayısı fazladır. Görsel Sanatlar ve Müzik ile ilgili bilgi, beceri ve değerler Baden-Württemberg eyaleti ilkokul programı İnsan, Doğa ve Kültür öğretim programı içerisinde yer almaktadır. Baden-Württemberg eyaleti ilkokul programı ile Türkiye ilkokul programı ruhsal, ahlaki, sosyal ve kültürel gelişimi sağlamaya yönelik genel amaçlara yer vermiştir. Türkiye ilkokul programının Milli Eğitim Temel Kanununda belirtilen genel amaçlarının Baden-Württemberg eyaleti ilkokul programından farklı olarak milli ve kültürel özellikler, Atatürk İlke ve İnkılapları, meslekler ve duygusal bağları güçlendirmeye yönelik olduğu görülmüştür. Baden-Württemberg eyaleti ilkokul programında bilim, sanat ve doğa ilgili, edebiyat, dinler, tarihsellik, matematik, yabancı dil becerileri, bilgisayar ve internet, doğa ve yaşam, inanç ve değerler, cinsiyet, çevre, dünya ve insan özellikleri genel amaçlar yer almıştır. Baden-Württemberg eyaleti ilkokul programın yer alan lehçeler, sınıf dışı matematik etkinlikleri, matematiksel modelleme, sunum, sanat, sanat araçları ve tasarımı, sahne sanatları yabancı dil etkinlik ve stratejilerinin tüm öğretim programlarında ele alınması, tekstil, giyim, ahşap kullanımı ve tasarımı, araç bakım ve tamiri, okul, kültürü, kültür ve zanaat etkinlikleri, yabancı kültürlere önem, dünya ve tarih, öğrenme ve öğretme de çevrenin etkin kullanımı, geri dönüşümü değerlendirme, farklı kültürler, bireysel farklılıklar, dil ve edebiyat, yüzme, bisiklet kullanımı ve trafik içerikleri Türkiye ilkokul programına göre farklılıklar göstermektedir. Türkiye ilkokul programında okuma biçimleri, deste ve kesirler, çevre ve alan, olasılık, madde ve cisim, Mustafa Kemal Atatürk, aile, iletişim, ışık ve kaynakları, coğrafi özellikler, insan yapısı, halk dansları, hoşgörü, dini ifadeler, temizlik, dürüstlük, sure ve anlamları içerikleri yer almıştır. Öğretme-öğrenme sürecinde Baden-Württemberg eyaleti ilkokul programında çevresel faktörler, sınıf değişimleri, okul, şehir, kilise, kütüphane ziyaretleri, sahne sanatları, kendi kitabını oluşturma, yazar ve imza günlerine katılma, sanat ve medya, diğer okullarla iş birliği, sanat ve müzik, mimari, gizem, edebiyat, halk pazarlarında matematik kullanımı, sergiler, en az bir proje sunumu, mezhepsel iş birliği, okul dışı öğrenme ve öğretme süreçleri kullanılmıştır. Türkiye ilkokul programında dinleme, reklam ve şikâyet, karşılaştırmalı, sorgulayıcı yazma, haritalaştırma, sembol kullanma, kavram, iletişim, hesap makineleri, öğretmen ve aile işbirliği öğretme-öğrenme süreçleri kullanılmıştır. Baden-Württemberg eyaleti ilkokul Almanca öğretim programı ile Türkiye ilkokul Türkçe öğretim programlarında test çeşitleri, gözlem formları, öğrenci ürün dosyası, performans görevi ölçme yöntemleri benzerdir. Baden-Württemberg eyaleti ilkokul programında hikâye yazma, dikte çalışmaları, sözlü hitabet, yüzme ve bisiklet kullanma becerisini değerlendirme formları ölçme ve değerlendirme ölçütleri olarak kullanılmıştır. Türkiye ilkokul programında görüşmeler, öz değerlendirme formları ve akran değerlendirme, dereceli puanlama anahtarı, kontrol listeleri, kavram haritaları, yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, görüşme, gösteri, tablo yapma, öğrenci ürün dosyası, dereceleme tipi gözlem formları, kontrol listeleri, görselliği öne çıkaran eşleştirme tipi ölçekler, öz ve akran değerlendirme formları, grup değerlendirme formları, yapılandırılmış oyun formları, , kısa cevaplı sorular, görüşmeler, doğru yanlış ve eşleştirmeli sorular ölçme ve değerlendirme ölçütleri olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study attempts to determine the similarities and differences of the primary school curricula in Germany Baden – Württemberg state with the primary school curricula in Turkey. The study starts by providing information on Germany Baden-Württemberg education system and Turkish education system, then it examines philosophical perspectives of the programs and finally compares Germany Baden-Württemberg and Turkey primary school programs. The study compares the objectives, content, teaching-learning processes and assessment systems of both curricula, and interprets the findings, and concludes with inferences and recommendations for future studies. In this study, qualitative research procedures were followed and document analysis technique, based on qualitative research model, was applied to perform the analysis. Data were collected accordingly to this technique. In the research, primary school programs were first subjected to descriptive analysis, then to content analysis in order to find answers to the questions stated in the research objectives section. According to the study findings, both curricula were organized according to the constructivist approach. In the Baden-Württemberg state curricula, the same courses are available in all classes and do not differ by class. In Turkey's primary school program, courses vary at the class level. The number of curricula in Turkey's primary school program is higher than those of Baden-Württemberg primary school program. Knowledge, skills and values related to Visual Arts and Music are included in the program of Human, Nature and Culture curricula of Baden-Württemberg state primary school program. Baden-Württemberg state and Turkey primary school programs both have coverage of general objectives toward achieving spiritual, moral, social and cultural development. It was found that general objectives of Turkey's primary school program, as defined by the national education law, separates from Baden-Württemberg state primary school program in that such as national and cultural characteristics, Ataturk's principles and reforms, feature general objectives for empowering emotional ties. General objectives in science, art and nature, literature, religion, history, mathematics, foreign language skills, computer and internet, nature and life, beliefs and values, gender, environment, world and human characteristics are covered in Baden-Württemberg state primary school program. Baden-Württemberg state primary school program differs from those of Turkey in the subjects, namely, dialects, out-of-class math activities, mathematical modelling, presentation, art, art tools and design, performing arts, foreign language activities and strategies, textile, clothing, wood use and design, vehicle maintenance and repair, school culture, culture and craft activities, importance to foreign cultures, world and history, effective use of the environment in learning and teaching, recycling, different cultures, individual differences, language and literature, swimming, bicycle use and traffic. Contents of reading forms, fractions, peripheral and surface, probability, material and substance, Mustafa Kemal Atatürk, family, communication, light and its sources, geographical features, human structure, folk dancing, tolerance, religious expressions, cleanness, surah and meanings are included in Turkey primary school program. Environmental factors, class exchanges, school, city, church and library visits, performing arts, creating one's own book, attending writer autograph sessions, art and media, cooperation with other schools, art and music, architecture, mystery, literature, use of math in public-markets, exhibitions, minimum one project presentation, denominational collaboration, out of school learning and teaching processes are used in the teaching-learning period of Baden-Württemberg state primary school program. In Turkey primary school program, listening, advertising and complaints, comparative and interrogative writing, mapping, symbol use, concept, communication, calculators, teacher and family cooperation teaching-learning processes are used. Test varieties, observation forms, student product file, performance task measurement methods are similar in Baden-Württemberg state primary school German curriculum and Turkey primary school Turkish curricula. Assessment forms for skills of story writing, dictation studies, oral rhetoric, swimming and cycling are used as assessment and evaluation criteria in Baden-Württemberg state primary school program. Turkey primary school program, however, uses interviews, self-evaluation forms and peer assessment, graded scoring keys, checklists, concept maps, structured grid, diagnostic tree, interview, demonstration, table making, student product file, grading type observation forms, check lists, matching type scales featuring visuality, self and peer assessment forms, group evaluation forms, structured play forms, short answer questions, interviews, true false and matching questions, as measurement and assessment criteria.