Demokrat Parti Dönemi Gaziantep milletvekilleri ve meclis faaliyetleri (1950-1960)
Gaziantep parliamentarians and their parliament activities over the Period of Democratic Party (1950-1960)
- Tez No: 482105
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gaziantep Milletvekilleri, Biyografiler, Faaliyetler, Turkey, National Congress, Gaziantep parliamentarian, biographies, activities
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışmanın konusu 1950- 1960 yılları arasında parlamentoda görev yapmış Gaziantep Milletvekilleri ve Meclis Faaliyetleri olarak belirlenmiştir. İlk olarak Gaziantep şehrinin tarihi ve coğrafi konumu ifade edilmiştir. Gaziantep'in Demokrat Parti Dönemi yıllarındaki iktisadi, politik ve sosyal durumu anlatılmıştır. Tez çalışmasında, TBMM'nin IX, X ve XI. Dönemleri ele alınmıştır. 1950-1960 yılları arasındaki üç dönemde TBMM'de görev yapmış olan on iki ayrı Gaziantep milletvekilinin biyografileri ortaya konulmuştur. Milletvekillerinin Meclis faaliyetleri dönemler halinde verilmiştir. Gaziantep milletvekillerinin çeşitli konularda TBMM'de yapmış oldukları konuşmalar, verilen kanun teklifleri ve önergeler özetlenmiş ve bu tezde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Gaziantep parliamentarians who had officiated in the parliament between 1950 and 1960, and their parliament activities. In the first part, the historical and geographical location of the city of Gaziantep has been stated. Gaziantep's economic, political and social situation during the Democratic Party's years has been explained. In the study, Turkish Grand National Assembly's IX, X and XI. Periods have been discussed. Biographies of the twelve Gaziantep parliamentarians who served in the Turkish Grand National Assembly for three periods between 1950 and 1960 were revealed. The parliamentary activities of parliamentarians have been given in periods. Speeches of the Gaziantep parliamentarians in the parliament on various issues, the motions, and bill of the law initiatives have been summarized and included in this study.