Tek Parti Dönemi Mardin milletvekilleri ve meclis faaliyetleri (1923-1950)
Mardin Deputies and Their Activities in the parliament in Single-Party Period (1923-1950)
  1. Tez No: 482108
  2. Yazar: CEMİL ADAR YILMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Parti, Mardin, Takrir, Teklif, Konuşmalar, Single Party, Mardin, Reports, Proposals, Speeches
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu araştırmanın konusu, 1923-1950 yılları arasında yaşanan tek parti döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama faaliyetlerine katılan Mardin Milletvekillerinin hayatı ve siyasi faaliyetleridir. Araştırmada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Mardin Milletvekilliği yapan yirmi üç farklı temsilcinin meclis faaliyetleri tarihsel açıdan ortaya konularak dönemde yaşanan sosyal, ekonomik, siyasal olaylar hakkında fikir edinmek ve Meclis çalışmalarına katkılarının neler olduğunun ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırma konusu hakkında Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi kayıtları, TBMM Meclis Tutanakları, Kanunlar Dergisi ve TBMM Yayınları, tek parti dönemi üzerine yazılan kitaplar, makaleler taranarak 1923-1950 yıllarında Mardin Milletvekilliği yapan temsilcilerin biyografileri ve yasama faaliyetleri elde edilen bilgi ve belgeler ışığında detaylandırılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda Mardin Milletvekillerinin sosyolojik özellikleri ve hayat hikâyelerinin yanında hem Türkiye hem de Mardin'i ilgilendiren pek çok farklı konularda önergeler, kanun teklifleri sunduğu ve önemli konularda Meclis kürsüsünden yapmış oldukları beyanatları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of this research is the life and political activities of Mardin deputies who participated in the legislative activities of the Grand National Assembly of Turkey during the single party period between the years of 1923-1950. In the research, it is aimed to get an idea about social, economic and political events that took place in the period and put forward what is the contribution to the parliamentary work by putting the activities of the parliament of the twenty three different representatives of Mardin in the Grand National Assembly of Turkey. Biographies and legislative activities of Mardin deputies in the years of 1923-1950 were searched through scanning the Prime Ministry Republic records, official reports of the Grand National Assembly of Turkey, Laws journal and The Grand National Assembly of Turkey publications, books and articles written about single party time period about the topic. As a result of research; besides sociological characteristics and life stories of deputies of Mardin, it was determined that statements were made and proposals were given by Mardin deputies on various issues related to both Turkey and Mardin.