Tıbbi atık yönetimi (Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği örneği)
Medical waste management (For Adana Public Hospitality Union General Secretariat)
  1. Tez No: 482140
  2. Yazar: LUTFİYE TOPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Hospitals, Health Care Management, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Medical Waste, Waste Management, Adana Public Hospitals, Waste Minimization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada; Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı sağlık tesislerinin Çevre Kanununa uygunluğu, sağlık tesislerinde atık ayrıştırılması doğruluğu, atık yönetimi ve tıbbi atık üretiminden bertarafına kadar geçen süreçte izlenen yol incelenmiştir. Adana Kamu Hastanelerinin yatak kapasitesinin 3475 adet olduğu, doluluk oranının ise %60 olduğu görülmektedir. Ürettikleri toplam atık miktarı 45.565.546 kg, bunun %73'ünün evsel nitelikli, %23'ünün ise tıbbi atıktır. 2014 yılı tıbbi atık maliyeti 2.075.496 TL'dir. Son olarak tıbbi atıkların buharlı sterilizasyon ile sterilize edilerek bertaraf edildiği belirtilmiş, bundan sonraki süreçte çevre ve insan sağlığı ayrıca ülke ekonomisi açısından atıkların doğru ayrıştırılması konusunda yapılan çalışmaların aynı kararlılıkla devam etmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; Adana Public Hospitals Association General Secretariat affiliated health facilities, compliance with the environmental Law, the correctness of waste disposal at health facilities, waste management and process of the production of medical waste from its disposal are studied. It is seen that Adana Public Hospitals have 3475 bed capacity and occupancy rate is 60%. The total amount of waste they produce is 45,565,546 kg, of which 73% is homemade nature and 23% is medical waste. The cost of medical waste for the year 2014 is 574.929,63USD (2.075.496 TL).Finally, it has been stated that medical wastes are sterilized by steam sterilization and it is proposed to continue with the same determination with respect to environment and human health as well as the proper decomposition of wastes in terms of country economy.