Fâdıl Es-Sibâî'nin hikâyeciliği
Narrative story of Fadel al-Sibai
- Tez No: 482190
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Suriye Edebiyatı, Suriye Hikâyeciliği, Hikâye tahlili, Fâdıl es-Sibâî, Syrian Contemporary Literature, Syrian Narrative Stories, Analysis of Stories, Fadel Al-Sibai
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmamızda Suriyeli yazar Fâdıl es-Sibâî'nin hayatı ve ellili yıllardan bugüne kadar yazmış olduğu hikâye koleksiyonları incelenmiştir. Fâdıl es-Sibâî modern hikâye yazarları arasında önemli yer tutan bir edebiyatçıdır. Çok sayıda sosyal ve siyasal içerikli hikâyeleri kaleme almış ve Suriye hikâyeciliğinin literatürüne katkıda bulunmuştır. Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmacıların yazarın hikâyeciliği konusunda farklı görüşlerine yer verilirken ilk bölümde Fâdıl es-Sibâî'nin hayatı, eserleri, kazandığı ödüller ve düşünce yapısı incelenmiştir. İkinci bölümde yazarın edebi kişiliğini, hikâyeciliğini, ve modern Suriye hikâyeciliğindeki yeri incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise tezimizin de konusu olan yazarın hikâyelerinin tahlili, şekil ve içerik incelenmesi üzerine ayrılmıştır. Çalışmamızdaki amaç Fâdıl es-Sibâî'yi ve onun hikâyelerini araştırmak ve bu vesileyle Çağdaş Suriye edebiyatı hakkında genel bir çerçeve sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In this research, the life of the Syrian writer Fadel Al-Sibai who started writing stories from the 1950s to present was deliberated. Moreover, Fadel Al-Sibai, holds a very important place among the Syrian authors with his social and political stories. Furthermore, the research consists of an introduction and three consecutive chapters. Thus, various views of numerous researchers regarding the stories of Fadel Al-Sibai and the methodology used were discussed in the introduction. Conjointly, His life, various works and philosophy were discussed in the first chapter of the research. Also, the second chapter houses a discussion about the literal character of Fadel es-Sibai along with his personal writing technique and narrative method throughout the stages of development and progress of the modern Syrian story and ending with the status of the writer in the Syrian story scene. In the third section, which is the essence and most vital part of the research, the stories of Fadel Al-Sibai in terms of form and content were analyzed and deliberated. The aim of this research is to highlight the personality of the writer Fadel Al-Sibai and his stories to provide general information about the Syrian story in modern times.