Investigation of hierarchical communication method for optimizing limited energy in wireless sensor networks
Kablosuz sensör ağlarında sınırlı enerji seviyesinin hicari bildirim yönteminin incelenmesi
- Tez No: 482496
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. JAVAD RAHEBI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kümeleme yöntemi, Kablosuz Algılayıcı Ağı, olasılık değeri, Clustering method, Wireless Sensor Network, probability value
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezde, heterojen kablosuz sensör ağları için kümeleme tabanlı bir yöntem geliştirdik. Yöntemimizde, küme seçimi olasılığını dinamik ve daha etkin bir şekilde değiştirdik. Ardından protokol performansımızı düşük enerjili uyarlanabilir kümeleme hiyerarşisi ve kararlı seçim protokolü ile karşılaştırdık. Küme başlarının seçiminde olasılık değerlerinin farklı değerlerine sahip olan heterojen sensörleri kullandık. Küme başı olmak için tüm sensörler için üç farklı olasılık değeri seçiyoruz. Bu yöntemle sensörlerin ömrü iyileştirildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we evaluated a clustering based method for heterogeneous wireless sensor networks. In our method we changed the cluster head election probability as dynamically and with more efficiency. Then we compared our protocol performance with low energy adaptive clustering hierarchy and stable election protocol. We used the heterogeneous sensors which they have different value of the probability values for selecting of the cluster heads. We select the three different probabilities value for all sensors to become the cluster head. With this method we improved the life time of the sensors.