Biber bitkisinde kuraklık stresi ile nitrik oksit arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between drought stress and nitric oxide in pepper plant
  1. Tez No: 482583
  2. Yazar: AHMET CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Capsicum annum, carboxy-PTIO, Kuraklık stresi, Nitrik oksit, Antioksidant enzim aktiviteleri, Prolin, Protein, Klorofil, SNP, Pepper, Capsicum annuum, carboxy-PTIO, Drought stress, Nitric oxide, Antioxidant enzyme activities, Proline, Protein, Chlorophyll, SNP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Deneme materyali olarak Demre sivri biber çeşidinin kullanıldığı çalışmanın amacı, bitkilerde kuraklık stresi etkisi altında meydana gelen bazı metabolik değişikliklerde haberci molekül özelliğine sahip NO (Nitrik oksit) in muhtemel rollerini saptamak ve tamamlayıcı bilgiler elde etmektir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Fizyoloji laboratuarı iklim odasında yürütülen denemede bitkiler, Hoagland besin çözeltisi içeren kaplarda kültüre alınmıştır. Kuraklık stresi uygulaması için besin çözeltisine -0,40 MPa ozmotik potansiyele denk olan %10 oranında Polietilen Glikol (PEG 6000) eklenmiştir. Kuraklık stresi uygulanmadan önce biber fideleri sodyum nitroprussid (SNP) ve potassium salt (carboxy-PTIO)'nun farklı dozları dışsal uygulandıktan sonra SNP 0,01, SNP 1, SNP 100 ve SNP 0,01+cPTIO, SNP 1+cPTIO, SNP 100+cPTIO ile ön muameleye tabi tutulmuştur. Kuraklık uygulamasının 10. gününde bitkilerin büyüme parametresi olarak kök, gövde ve yaprak ağırlıkları ile yaprak sayıları ve boğum arası mesafelerine bakılmıştır. Ayrıca kuraklık stresinin zarar mekanizmasını ve uygulamaların strese olan etkisini aydınlatabilmek için, biber bitkilerinin yapraklarında Prolin, Protein, Oransal Su İçeriği (OSİ), Klorofil miktarı ile, Antioksidatif Enzim Aktiviteleri (SOD: Süperoksit dismutaz; CAT: Katalaz; APX: Askorbat peroksidaz) belirlenmiştir. Bitki gelişim parametreleri bakımından SNP nin 0,01 ve 1 dozları ile ön muamele görmüş bitkilerin gelişimi ve büyümesi daha iyi gerçekleştiği, Prolin, Protein, OSİ ve Klorofil miktarlarında artış görülürken, Antioksidant Enzim Aktiviteleri SNP'nin yüksek dozuna ve ön muamelesiz PEG uygulamasına karşın düşük çıkmıştır. Bu uygulamalarda enzim aktivitelerinin düşük çıkmasının sebebi, bitkilerin hücrelerinde prolin gibi organik asit birikimlerinin fazla olmasına ve SNP' nin varlığında H2O2 ve O-2 seviyelerinin azalması gibi faktörlere bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of studying the use of Demre's pepper varieties as a test material is to determine the possible roles of NO with precursor molecule properties and to obtain complementary information in some metabolic changes that occur under the influence of drought stress in plants. Experiments carried out in the physiology laboratory climate chamber of the Yuzuncu Yil University Faculty of Agriculture Department of Horticulture have been cultivated in the cups containing the Hoagland nutrient solution. For drought stress application, 10% of Polyethylene Glycol (PEG6000), which is equivalent to the osmotic potential of -0,40 MPa, was added to the nutrient solution. After different doses of pepper fidelity sodium nitroprusside (SNP) and potassium salt (carboxy-PTIO) were applied externally before drought stress was applied SNP 0,01, SNP 1, SNP 100 and SNP 0,01 + cPTIO, SNP 1 + cPTIO, SNP 100 + cPTIO. On the 10th day of drought application, stem and leaf weights, leaf counts and node spacings of the plants were examined as the growth parameters of the plants. Also, in order to elucidate the effect of the stress of the damage mechanisms of drought stress and practices, the leaves of the pepper plant Proline, Protein Relative Water Content (OSI), the amount of chlorophyll, anti-oxidative enzyme activities (SOD: Superoxide dismutase; CAT: catalase; APX: ascorbate peroxidase)It has been identified. In terms of plant growth parameters, the development of the SNP pre-treated plants with 0.01 and 1 dose and growth was better. Proline, Protein, OSI and Chlorophyll levels were increased, whereas Antioxidant Enzyme Activities were low for high dose of SNP and PEG treatment without pretreatment. In these applications, the lowering of enzyme activities may be attributed to factors such as excess accumulation of organic acids such as proline in the cells of plants and reduction of H2O2 and O-2 levels in the presence of SNP