Dinamik vestibüler sistem analiz algoritması geliştirilmesi
Development of dynamic vestibular system analysis algorithm
- Tez No: 482782
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Denge, postür, mobil vestibüler algoritma, hareket ve basınç sensörleri, hareket/yürüme analizi, Balance, Posture, Mobile vestibular algorithm, Motion and pressure sensors, motion/walking analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Vertigo (latince, dönme anlamındadır), kısaca hareket illüzyonu veya halüsinasyonu olarak tarif edilir. Denge, pek çok sistemden gelen bilgilerin, sinir sisteminin çeşitli seviyelerinde bütünleştirilmesini ve merkezi sinir sisteminden gelen komutlar ile kas iskelet sisteminin aktivitesini gerektiren kompleks bir yapıdır. Postüral kontrol, bireyin uzaydaki oryantasyonu veya dengesini tehdit eden kuvvetlere karşı vücut pozisyonunu sürdürebilme yeteneğidir. Çalışmamızda, normalizasyon verisini oluşturmak amacıyla; aralık 2016- nisan 2017 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, KBB/Odyoloji Ünitesinde, herhangi bir vestibüler, nörolojik, ortopedik ve göz problemi olmayan 106 genç erişkin denek çalışmaya dahil edilmiştir. Deneklerin denge verilerini ve normal değerler, hastalıklar ve bulanık kararlar kümesini oluşturmak için geliştirilen mobil prototip sistem kullanılmıştır. Elde edilen veriler ile ortalama adım uzunluğu; kadınlarda 64cm, erkeklerde 62cm'dir. Katedilen yolda adım simetrisi; kadınlarda 1,02, erkeklerde 1,03'dür. Adım hızı; kadınlarda 131,8cm/Sn, erkeklerde 142,06cm/sn'dir. Ortalama adım genişliği; kadınlarda 20 cm, erkeklerde 18 cm'dir. Taban sensörlerinde; sensör verilerinin zaman ve frekans analizlerinde, en fazla yükün topuk sensörü ile parmak ucu sensörlerine dağıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Vertigo (latin, meaning rotation) is briefly described as motion illusion or hallucination. Balance is a complex structure that requires the integration of information from many systems into various levels of the nervous system and the actions of the commands from the central nervous system and the musculoskeletal system. Postural control is the ability to maintain body position against forces that threaten the individual's orientation or balance. In our study, in order to create the normalization data; 106 young adult subjects with no vestibular, neurological, orthopedic and eye problems were included in the study at Istanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, ENT / Audiology Unit between December 2016 and April 2017. A mobile prototype system was used to create equilibrium data of subjects and a set of normal values, diseae and fuzzy decisions. Mean step length with the obtained data; 64cm for women and 62 cm for men. Stepping symmetry on the way; 1,02 for women, and 1,03 for men. Step speed; 131,8 cm/s for women and 142,06 cm/s for men. Average step width; 20 cm for women, 18 cm for men. Foot sensors; The sensors were found to be distributed to the fingertip sensor with the heaviest heel sensor in frequency analysis and sensor exposure time.