Doruk altı (submaksimal) ağırlık antrenmanlarının vücut yağ oranı ve doruk kuvvet (maksimal) üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Research of the effects of submaximal weight training on body fat ratio and maximal strength
- Tez No: 482832
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Doruk altı ağırlık antrenmanı, Doruk kuvvet, Vücut yağ oranı, Submaximal training, Maximal strength, Body fat ratio
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Doruk Altı (Submaksimal) Ağırlık Antrenmanlarının Vücut Yağ Oranı ve Doruk Kuvvet (Maksimal) Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi. Amaç: Bu çalışma, doruk altı ağırlık antrenmanlarının vücut yağ oranı ve doruk kuvvet üzerine etkisini incelenmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmaya Kocaeli ilinde, KOU BESYO öğrencisi olup bireysel olarak spor geçmişi olan ağırlık kaldırma sporu geçmişi olmayan 19.0±2.0 yaş arasında 8 erkek katılmıştır. Araştırmada, ön test ve son testin bulunduğu bir deney deseni kullanılmıştır ve gönüllü bireylere vücut geliştirme veya fiziksel uygunluk sporlarında uygulandığı şekilde Bacak (Quadriceps), Göğüs (Pectoralis Major) ve Sırt (Latissimus Dorsi) kaslarının ~50 dk boyunca çalıştırıldığı bir doruk altı ağırlık antrenmanı uygulanmış olup, 6 haftalık bir süreç boyunca haftada 3 kez gerçekleştirilmiştir. Bu süreç öncesi ve sonrası vücut ağırlığı, boy, vücut yağ oranı ve ilgili üç ana kas grubuna ait hareketlerdeki doruk kuvvet ölçümleri alınarak bu verilerin değişimleri değerlendirilerek, doruk altı ağırlık antrenmanının vücut yağ oranı ve doruk kuvvet üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışma grubunun vücut yağ oranı ölçüm sonuçları ön test ve son test değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Bu veriler ışığında 6 hafta doruk altı ağırlık antrenmanının vücut yağ oranı ve çalıştırılan kas gruplarına ait doruk altı kuvvet ölçümleri arasında ön test ve son test değerlendirmelerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu durum Doruk altı ağırlık antrenman tekniği ile çalıştırılan gönüllülerin vücut yağ oranı ve ilgili kas gruplarının kuvvetine olumlu yönde bir etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Research of The Effects of Submaximal Weight Training on Body Fat Ratio and Maximal Strength Objective: This study have been conducted with the purpose of researching the effects of submaximal weight training on body fat ratio and maximal strength. Method: The research group is composed of 8 male students who are interested in sport personally but not in weight lifting before in the 19±2 age range from KOU Physical Education and Sports Academy. In this research, experimental design pattern consist of pre-test and post-test method is used and volunteers did ~50 min. hypertrophy weight workout, performing Leg (Quadriceps), Chest (Pectoralis Major) and Back (Latissimus Dorsi) muscle exercises three days per week for a six week period as in Body building or Fitness sports. Finally, body weight, height, body fat ratio and maximal strength which belongs to the three main muscle groups data taken before and after the six weeks training period to evaluate the effects of hypertrophy weight training on body fat ratio and maximal strength. Results: A statistically significant difference was found on the body fat ratio results of the volunteers after pre-test and post-test evaluation (p0,05). Conclusion: A statistically significant difference was found on body fat ratio and maximal strength which belongs to the related trained muscle groups according to pre-test and post-test results evaluation after 6 weeks hypertrophy workout. That outcome proves a positive effect for body fat ratio and maximal strength of the related muscle groups of the volunteers who were trained with hypertrophy weight training technic.