Ameliyathanede hasta transportunun hasta güvenliği açısından değerlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının deneyimleri
Evaluation of patient transport's safety inside the operating theatre and healthcare worker's experiences
  1. Tez No: 482833
  2. Yazar: EVA KAJTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜREYYA KARAÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: transportation of patient, safety of patients, operating theatre
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu araştırma, ameliyathane içerisinde hasta taşımasının güvenli yapılıp yapılmadığını değerlendirmek ve bu konuda sağlık çalışanlarının deneyimlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Tanımlayıcı ve Kesitsel olan bu çalışma Özel Çakmak Erdem Hastanesinde, 01/04/2016-30/04/2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Örneklem bu tarihler arasında ameliyat olmuş 152 hastalardan oluşmuştur. Araştırmada veriler literatür incelemesi sonucu geliştirilen gözlem ve görüşme formları ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesi, IBM SPSS 20.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonunda ameliyathanede hasta taşınmasının güvenlik standartlarının çoğuna uygun olarak yapılmakla birlikte, hastaların % 17.2-35.5'inin taşıma sırasında yalnız bırakıldığı, sadece % 0.0-4.6 oranında taşıyan personelin kendisini tanıttığı ve % 5.9-34.9 oranında taşıyan personelin hastayı teslim sırasında bilgi aktardıkları saptanmıştır. Görüşme yapılan sağlık personelinin %60.0'ı hasta taşıması sırasında endişe duyduklarını ve en fazla (%24.0) personel azlığından yakındıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç: Araştırma sonunda ameliyathanede hasta transportu ile ilgili bazı güvenlik önlemlerine yeterince dikkat edilmediği, istenmeyen olayların çok az olduğu ve buna bağlı olarak hasta transportunun güvenli olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin hasta taşımasında aktif rol almadıkları saptanmıştır. Tüm sağlık görevlilerinin transport konusunda eğitim almaları ve bu konu ile ilgili çalışmaların yapılması önerilmektedir. Anahtar kelime: hasta transportu, hasta güvenliği, ameliyathane.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the safety of transportation of patients and healthcare workers experiences inside the operating theatre. Method: This is a Cross-sectional descriptive research. The research was performed at Çakmak Erdem Private Hospital between 01/04/2016-30/04/2016. During research time 152 patients being operated at this operating theatre were chosen as population without sampling. The researcher collected the data by observing the transportation process according to established form and also realized a questionnaire with the healthcare workers. Statistical analyses were performed with IBM SPSS 20.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Results: According to the research almost all safety standards were properly performed, excluding leaving the patients unattended (%17.2-35.5), introducing itself (% 0.0-4.6) and patient handover (% 5.9-34.9). Healthcare workers mostly complain of personnel shortage (% 24.0) and are worried during transportation of patients (% 60.0). Conclusions: In this study almost all safety standards were properly performed, very few complications occurred so according to that transportation of patients was found safe. Nurses were not active during transportation. We suggest for all healthcare workers to be trained in and perform studies about transportation of patients.