112 acil sağlık hizmetlerinde mobbing ve ilişkili faktörler: Aydın ili örneği
Mobbi̇ng and related factors i̇n 112 emergency medi̇cal servi̇ces: The case of Aydin provi̇nce
  1. Tez No: 482831
  2. Yazar: MEHMET KARÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Mobbing, Bezdiri, Depresyon, Kişilik Özellikleri, Baş etme, İşlevsellik, 112 Emergency Medical Services, Mobbing, Depression, Personality Traits, Coping, Functionality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç Profesyonel iş yaşamında fiziksel, cinsel ya da psikolojik biçimleriyle şiddetin bir yansıması olarak karşımıza çıkan mobbing (bezdiri); sağlık, emniyet, itfaiye ve sivil savunma ekipleri gibi travmatik olayların sıkça karşılaşıldığı, yoğun stres içeren meslek gruplarında daha çok görülmektedir. 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışanlar da işleri nedeniyle sürekli zor durumda olan hastalara hizmet vermekte, doğal afet, felaket gibi kriz durumlarında aktif görev almaktadırlar. Bu çalışmada, Aydın ilindeki 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarında bezdiri sıklığı ve bezdirinin, depresyon, kişilik özellikleri, başa çıkma ve işlevsellik gibi faktörlerle ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Yöntem Bu amaçla öncelikle 112 acil sağlık hizmetlerinin kapsamı, bezdiri kavramı ve ilişkili görülen faktörlerle ilgili literatür taraması yapılmış, daha sonra bu kavramlar ve faktörler arasındaki ilişkiyi saptamak için Demografik Bilgi Formu, Leymann Psikolojik Terör Envanteri, Beck Depresyon Ölçeği, Eysenck Kişilik Anketi, Baş Etme Yolları Ölçeği ve Kısa İşlevsellik Değerlendirme Envanteri Aydın 112 acil sağlık hizmetleri şube müdürlüğü, komuta kontrol merkezi ve istasyonlarda görev yapan toplam 143 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 19.0 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Bulgular Elde edilen sonuçlara göre 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının % 61,5' i bezdiriye maruz kaldıklarını düşünürken, bezdiri görülme yaygınlığı % 33,6 olarak bulunmuştur. Ayrıca katılımcıların % 22,4' ünün başka bir arkadaşına bezdiri uygulandığına tanık oldukları saptanmıştır. 112 sağlık hizmetleri çalışanlarında bezdiriye maruz kalanların depresyon düzeyleri (r = .34; p < .01)pozitif yönde anlamlı, işlevsellik (r = -.20; p < .05) ve dışadönüklük düzeyleri (r = -.29; p < .01) arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanırken, bu kişilerin baş etme yöntemlerinde (r = -.08; p > .05) anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç Yapılan araştırma sonucunda, 112 ASH çalışanlarının bezdiri yaygınlığını diğer sağlık çalışanlarına oranla daha fazla olduğu, bezdiriye uğrayan kişilerin ise genelde daha depresif, içedönük oldukları ve kendilerini sosyal faaliyetlerden soyutladıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective In professional business life, physical, sexual or psychological forms of violence as a reflection encountered mobbing is much more intense at the occupational group containing stress such as health, safety, fire brigade and civil defense teams which are frequently encountering with traumatic events. 112 emergency medical services employees are actively involved in crisis situations such as disasters and serve patients in a difficult situation due to their jobs. In this study, we aimed to determine the frequency of mobbing and the relationship between mobbing, depression, personality traits and coping in Aydın 112 Emergency Medical Services. Method For this purpose, firstly literature searched about the scope of 112 emergency medical services, mobbing concept and the factors commonly associated with mobbing. After that, Demographic Information Form, Leymann Inventory of Psychological Terror, Beck Depression Inventory, Eysenck Personality Questionnaire, Ways of Coping Questionnaire, Functioning Assessment Short Test has been applied to totaly 143 health care workers of Aydın 112 Emergency Medical Services Branch Management, Command and Control Center and 112 Stations for determining the relationship between these concepts and factors. Obtained data were analyzed with SPSS 19.0 statistical software package. Results According to the results, mobbing was found % 33.6prevalence despite % 61.5 of 112 emergency medical services employees feel they are exposed to mobbing. In addition, % 22.4 of the participants were found to have witnessed another friend exposed to the mobbing. İn Mobbed 112 healtcare proffesionals, there is positively significant difference with depression (r = .34; p .05). Conclusions As a result of this research, 112 EHS workers are mobbed more often than other health professionals, and the victims of mobbing generally more depressed, it was found to be introverted and isolate themselves from social activities.