Şizofrenide bağlanma: Zihin kuramı, sosyal işlevsellik ve çocukluk çağı travmalarıyla ilişkisi
Attachment in schizophrenia: Relationship with theory of mind, social functionality and childhood trauvma
  1. Tez No: 482928
  2. Yazar: BERKANT SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BİNNUR AKDEDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bağlanma Kuramı, Zihin Kuramı, Çocukluk Çağı Travmaları, Psikososyal İşlevsellik, Schizophrenia, Attachment Theory, Theory of Mind, Childhood Traumas, Psychosocial Functioning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Güncel görüşe göre, şizofreniye çevresel ve genetik faktörlerin bir arada yol açtığı düşünülmektedir. Çevresel faktörler arasında, sosyal beyin gelişimini etkilediği düşünülen, erken dönem travmatik yaşam olayları, şehirleşme düzeyi, kannabinoid kullanımı ve sosyal izolasyon olduğu belirtilmektedir. Bu durumların nasıl birbirlerini etkilediği net olarak bulunamamıştır. Amacımız şizofreni hastalarında, Güvensiz Bağlanmanın alt tiplerinin ve şiddetinin, zihin kuramının, çocukluk çağı travmaları ve psikososyal işlevsellikle arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya DSM-IV tanı kriterlerine göre şizofreni tanısı almış 45 hasta ve 45 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara, bağlanma biçimlerini ölçmek için, Psikoz Bağlanma Ölçeği, zihin kuramı işlevlerini ölçmek için Dokuz Eylül Zihin Teorisi Ölçeği (DEZTÖ) , geçmiş travmatik yaşantıları ölçmek için Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, günlük işlevsellik düzeyini ölçmek için de Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği (PSP) kullanılmıştır. Hastaların klinik durumunu değerlendirmek amacıyla Pozitif ve Negatif Belirtiler Ölçeği (PANSS) ve Calgary Depresyon ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Hastalar ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, iki grup arasında kaygılı ve kaçıngan bağlanma şiddeti, zihin kuramı tüm alt ölçekleri, çocukluk çağı travmalarından cinsel istismar ve fiziksel ihmal dışındaki tüm alt ölçeklerde istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Şizofreni hastaları kendi grupları içerisinde değerlendirildiğinde, kaygılı bağlanma şiddeti ile DEZTÖ toplam ve alt ölçeği olan metafor puanları arasında negatif yönde bir korelasyon ilişkisi saptanmıştır. Psikoz bağlanma ölçeği genel toplam puan ortalamaları ile çocukluk çağı travmaları ölçeği toplam puanları arasında pozitif yönde, orta düzeyde bir korelasyon bulunmuş olup, özellikle de duygusal ihmal arasında kuvvetli bir ilişki saptanmıştır. Kaçıngan bağlanma şiddeti ve PANNS alt ölçeklerinden olan şüphecilik ve kötülük görme şiddeti arasında bir ilişki saptanmıştır. Yapılan lineer regresyon analizinde, şizofreni hastalarında kaygılı bağlanma ve zihin kuramı arasındaki ilişkiye, çocukluk çağı travmalarının şiddetinin anlamlı düzeyde etkilemediği saptandı. Kaygılı ve kaçıngan bağlanma şiddeti ile psikososyal sosyal işlevsellikteki bozulma şiddeti arasında bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda şizofreni hastalarında kaygılı ve kaçıngan bağlanma şiddetinin yüksek, zihin kuramı ölçek puanlarının düşük ve çocukluk çağı travmalarının sık olduğu saptanmıştır. Kaygılı Bağlanma şiddeti yüksek olan şizofreni hastalarında, şüphecilik ve kötülük görme şiddetinin yüksek olduğu saptanmıştır. Bu bulgular bize şizofreni etyolojisinin araştırılmasında ve hastalığın şiddetini etkileyen faktörlerin anlaşılmasında yardımcı olacaktır
Özet (Çeviri)
Objective: According to current opinion, schizophrenia is thought to be caused by environmental and genetic factors together. Environmental factors include early traumatic life events, urbanization, cannabinoid use, and social isolation, which are thought to affect social brain development. It is not clear how these situations affect each other. Our aim is to assess the relationship between the subtypes of insecure attachment and its severity, the theory of mind, childhood trauma, and psychosocial functioning in schizophrenia patients. Method: Forty-five patients with schizophrenia diagnosis according to DSM-IV diagnostic criteria and 45 healthy controls were included in the study. All participants were asked to use the Psychosis Attachment Scale, the Dokuz Eylul Theory of Mind Scale (DEZTÖ) to measure their mental function, the Childhood Trauma Scale to measure past traumatic experiences, and the Personal and Social Performance Scale (PSP) in order to evaluate their regular functionality. The Positive and Negative Symptom Scale (PANSS) and the Calgary Depression Scale were used to assess the clinical status of the patients. Findings: When the patients and control groups were compared, there was a statistically significant difference between the two groups in terms of anxious and avoidant attachment severity, all subscales of the theory of mind and all childhood trauma types except sexual abuse and physical neglect. When the schizophrenic patients were evaluated within their own groups, a negative correlation was found between the severity of attachment problems and the total metaphor subscale scores of DEZTÖ. There was a moderate correlation between the mean total scores of psychotic attachment scale and the total scores of childhood trauma scale; however a strong relation with emotional neglect type was found. Attachment severity and PANSS subscales' suspicion and hostile items were found to be related. When the linear regression analysis performed, anxious attachment and theory of mind in schizophrenic patients were not found to have been significantly affected by the severity of childhood trauma. There was also a relationship between the severity of anxious and avoidant attachment and the severity of psychosocial functioning. Conclusion: In our study, it was determined that the severity of anxious and avoidant attachment in schizophrenic patients was high, the scale scores of the theory of mind were low and childhood traumas were frequent. In patients with schizophrenia with a high degree of anxious attachment, the scores of suspicion and hostile items were high. These findings will help us to investigate the etiology of schizophrenia and to understand the factors that affect the severity of the disease