Tubingen fleksiyon – abduksiyon splinti uygulanan gelişimsel kalça displazili hastaların tedavi sonuçları
- Tez No: 482982
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kalça, Gelişimsel kalça çıkığı, Tubingen splinti, Hip, Developmental dysplasia, Tubingen splint
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Gelişimsel kalça displazisi (GKD) erken tanı ve konservatif yöntemlerle başarı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. GKD konservatif tedavisinde birincil amaç kalçayı fleksiyon ve abduksiyonda tutarak konsantrik redüksiyon elde etmek ve femur başında avasküler nekroz oluşumunu engellemektedir. Bu çalışmanın amacı, Tubingen kalça fleksiyon-abduksiyon splinti uyguladığımız GKD'li hastaların sonuçlarını değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Temmuz 2014 – nisan 2017 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Tubingen kalça fleksiyon – abduksiyon splinti ile tedavi edilen GKD'li hastaların sonuçları retrospektif olarak değerlendirdirildi. Yapılan dosya taraması sonucunda 10'u erkek 40' kız olmak üzere 50 hastanın 75 kalçası çalışmaya dahil edildi. Hastaların 25'inde bilateral kalça, 19'unda sol kalça, 6'sında ise sağ kalça tutulumu mevcuttu. Tönnis Evreleme sistemine göre; 49 kalça displazi, 18 kalça sublukse, 8 kalça disloke olarak sınıflandırıldı. Hastalara Tubingen splinti uygulamaya başlandığında ortalama yaş 3.48 (1.5-5.5), tedavi süresi ise 5.5 (3-9) ay olarak tesbit edildi. Ultrasonografide normal kalça (Graf tip 1) tesbit edilen ve/veya direk ön/arka pelvis grafisinde femur başlarının asetabuluma konsantrik olarak redükte olduğu (Tönnis evreleme sistemine göre Evre 1), asetabular indeks değerinin yeterli olduğu, aseptik nekroz gelişmeyen olgular başarılı sonuç kabul edildi. Cinsiyet, taraf, tedaviye başlama yaşı değerlerine göre başarı durumunu değerlendirmede Fisher's exact testi kullanıldı. Bulgular: Dört hastanın 4 kalçasının tedavisi başarısızlıkla sonuçlandı. 3'ü kız 1'i erkek olan bu hastalardan 3'ünde sol 1'inde ise sağ kalçada GKD mevcuttu. Kalça yönü ile tedavi başarısı arasında anlamlı ilişki tesbit edilmedi (p=0.638). Hiçbir hastada aseptik nekroz görülmedi. Çalışmamızda genel başarı oranı hasta sayısı dikkate alındığında %92 olarak tesbit edildi. Sonuç: Bu çalışma sonucunda; Tubingen kalça fleksiyon – abduksiyon splinti uygulamanın GKD'nin erken çocukluk dönemindeki tedavisinde başarılı sonuçlar veren etkin bir tedavi seçeneği olduğu tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Developmental dysplasia (DDH) is a disease that can be successfully treated with early diagnosis and conservative methods. The primary goal of conservative treatment of DDH is to keep the hip at a certain degree of flexion and abduction and to ensure the continuity of the concentric reduction without creating femoral head avascular necrosis. The aim of this study is to share the results of patients with Tubingen hip flexion-abduction splint in conservative treatment of DDH. Materials and Methods: The results of patients with DDH treated with Tubingen hip flexion - abduction splint in Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital Orthopedics and Traumatology Department between July 2014 and April 2017 were retrospectively evaluated. As a result of the file scan, 75 hips of 50 patients, including 10 male and 40 female, were included in the study. Twenty-five patients had bilateral hip, 19 had left hip, and 6 had right hip involvement. According to Tönnis Stage system; 49 hip dysplasia, 18 hip subluxatio, 8 hip dislocation were noticed. The mean age at the time of starting the Tubingen splint was found to be 3.48 (1.5-5.5), and the duration of treatment was 5.5 (3-9) months. Ultrasonographically normal hip (Graf type 1) and/or sufficent acetabular index values with concentrik hip reduction and hips without proximal femoral aseptic necrosis were considered as a succesful result. Fisher's exact test was used to assess success according to gender, age, age at onset of treatment. Results: Four hips of 4 patients in our study failed. Three of these patients were female. Of the failed patients, 3 were left hip, 1 was right hip. There was no significant relationship between hip orientation and treatment success (p = 0.638). Avascular necrosis was not seen at any of patients. The overall success rate in our study was 92%. Conclusion: As a result of this study, we observed that Tubingen hip flexion-abduction splint is an effective treatment option for DDH treatment.