Gelişimsel kalça displazinde tübingen ortezi ile pavlik bandajının konservatif tedavideki etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of the tübingen orthosis and the pavlik harness in conservative treatment of developmental hip dysplasia
  1. Tez No: 896101
  2. Yazar: HASAN MEHMET TIRAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YİĞİT KAPTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pavlik harness, Tübingen orthosis, pavlik harness compliance, dysplasia, parent education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, GKD tanısı almış ve konservatif tedavi planlanmış hastalarda Tübingen ortezi ve Pavlik bandajı kullanımının ebeveyn eğitim düzeylerine göre başarı oranlarının karşılaştırılması Materyal ve Metod: Bu çalışmada, 2022 Mayıs ayı ile 2023 aralık ayı içerisinde Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğine başvuran GKD'li hastaların prospektif olarak konservatif tedavileri ve takipleri incelendi. Belirlenen tarih aralığında kliniğimizce tedavi ve takibi yapılan, 6 aydan küçük hastalar çalışmaya dahil edildi. Dahil edilme ve çıkarılma kriterleri uygulandıktan sonra toplam 48 hasta 70 adet kalça çalışmaya dahil edildi. Hasta yakınları tedaviye başlanmadan önce bilgilendirme eğitimine alındı. Eğitim tek ve aynı kişi tarafından ve eşit süre ile verildi. GKD tanısı alan hastamızdan USG istendi. USG takibi her 2 haftada 1 olmak üzere 3 defa tekrarlandı. USG ile Graf skalası takibi ve pelvis ön arka grafisiyle de IHDI sınıflaması takibi yapıldı. Hastalar her hafta kliniğe davet edilerek uygun kullanım açısından takip ve kayıtları alındı. Her hafta hasta kontrollerinde bakım verenin kendi ifadesinin yanı sıra Pavlik bandajında kullanılan çizgiler ve Tübingen ortezinde boncuk sayısını belirtmeye yarayan iplerin konumu, abduksiyon ve fleksiyon açıları, kalçaların simetrik olup olmaması, günlük kullanım sürelerine uyum uygun kullanım belirleme kriteri olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmamız toplam 48 hasta ve 70 kalçadan oluşmaktaydı. Bu 48 hastanın 5'i(%10,4) erkek ve 43'ü(89,5) kadındı. Hastalarımızın 4'ü(%8,3) sağ, 22'si(%45,8) sol ve 22'si(45,8) bilateraldi. 48 hastanın 27'sinde(%56,3) kundak kullanım öyküsü mevcuttu. 48 hastanın 24'ünde(%50) ebeveynler arasında akrabalık öyküsü mevcuttu. Hastaların 24(%50) tanesinin ailesinde GKD öyküsü mevcuttu. Anenin etnik köken dağılımında 25'i(%52,1) Arap 20'si(%41,7) Kürt ve 3'ü(%6,3) Türk'dü. Baba etnik köken dağılımında ise 24'ü(%50,0) Arap 20'si(%41,7) Kürt ve 4'ü(%8,3) Türk'dü. 32 tanesinde (%36,8) ailede GKD öyküsü mevcuttu. 48 hastanın ebeveyn eğitim düzeyleri açısından değerlendirilmesi sonucu 48 annenin 14(%29,2) tanesi okuryazar değil, 14(%29,2) tanesi ilkokul mezunu, 11(%22,9) tanesi ortaokul mezunu, 4 (%8,3) tanesi lise mezunu, 5(%10,4) tanesi lisans mezunuydu. 48 babanın 26(%54,2) tanesi ilkokul mezunu, 12(%25) tanesi ortaokul öezunu, 4(%8,3) tanesi lise mezunu, 6(%12,5) tanesi ise lisans mezunuydu (Grafik 5). Tedavide başarısız olan 7 hastanın annelerinin 3(%47) tanesinin ortaokul mezunu 2(%28) tanesinin okur yazar olmadığı, 1(%14) tanesinin lisans mezunu olduğu tespit edildi. Babalarının ise 3(%47) tanesinin ilkokul mezunu, 2(%28) tanesinin ortaokul mezunu olduğu ve 2(%14) tanesinin ise lise mezunu olduğunu tespit edildi. Tübingen ortezi kullanan 36 kalçanın 35'inin (%97,2), Pavlik bandajı kullanan 34 kalçanın ise 28'inin(%82,3) başarılı olduğunu tespit ettik. Ayrıca ilk iki hafta abduksiyon gereçlerinin uygun kullanımı açısından istatistiksel anlamlı fark olmamasıyla beraber devam eden haftalarda ise istatistiksel olarak anlamlı fark olduğunu ve uygun kullanımı sağlamayan hastalar ile başarısız olan hastalar arasında korelasyon olduğunu tespit ettik. Uygun kullanmayan ve başarısız olan hastaların tamamı Pavlik bandajı kullanan hastalardaydı. Sonuç: Bu çalışmada abduksiyon gereci kullanımında tedaviye uyumun, ebeveyn eğitim düzeyinin, tedavi sürecinin ve abduksiyon gereci seçiminin etkili olduğu sonucuna vardık. Tedavide eğitimin tedavi süreci içerisinde takrarlanması ve anlaşıldığından emin olunması gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca iki gereç arasındaki eğitim düzeyine göre kullanım kolaylığının ve uygulama doğruluğunun Tübingen ortezi lehine olduğu sonucuna vardık. Anahtar Kelime: Pavlik bandajı, Tübingen ortezi, pavlik bandajı uyumu, displazi, ebeveyn eğitimi
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the success rates of using Tübingen orthosis and Pavlik harness in patients diagnosed with DDH according to parental education levels. Material and Method: In this study, the conservative treatments and follow-ups of patients with DDH who applied to the Orthopedics and Traumatology clinic of Harran University Faculty of Medicine Hospital between May 2022 and December 2023 were prospectively examined. Patients younger than 6 months who were treated and followed up by our clinic within the specified date range were included in the study. After the inclusion and exclusion criteria were applied, a total of 48 patients and 70 hips were included in the study. The parents of the patients were given an information and practice before the treatment initiation. The practice was given by the same physician and for an equal period of time. Hips USG was applied for all patients according to Graf method. USG follow-up was repeated 3 times, once every 2 weeks. Graf scale follow-up was performed with USG and IHDI classification was followed up with pelvic anterior-posterior radiography. Patients were invited to the clinic every week and follow-up and records were taken for appropriate use. In addition to the caregiver's own statement at weekly patient check-ups, the location of the lines used in the Pavlik harness and the strings used to indicate the number of beads in the Tübingen orthosis, abduction and flexion angles, whether the hips were symmetrical, and compliance with daily usage times were determined as criteria for determining appropriate use. Results: Our study consisted of a total of 48 patients and 70 hips. Of these 48 patients, 5 (10.4%) were male and 43 (89.5%) were female. 4 (8.3%) of our patients were right, 22 (45.8%) were left and 22 (45.8) were bilateral. There was a history of swaddling use in 27 (56.3%) of 48 patients. There was a history of consanguinity between the parents in 24 (50%) of 48 patients. There was a history of DDH in the family of 24 (50%) of the patients. In terms of maternal ethnicity, 25 (52.1%) were Arab, 20 (41.7%) were Kurdish and 3 (6.3%) were Turkish. In terms of father ethnicity, 24 (50.0%) were Arab, 20 (41.7%) were Kurdish, and 4 (8.3%) were Turkish. 32 (36.8%) had a family history of DDH. As a result of the evaluation of the parental education levels of 48 patients, 14 (29.2%) of the 48 mothers were illiterate, 14 (29.2%) were primary school graduates, 11 (22.9%) were secondary school graduates, 4 (8.3%) were high school graduates, and 5 (10.4%) were undergraduate graduates. Of the 48 fathers, 26 (54.2%) were primary school graduates, 12 (25%) were secondary school graduates, 4 (8.3%) were high school graduates, and 6 (12.5%) were undergraduate graduates. It was determined that 3 (47%) of the mothers of the 7 patients who failed the treatment were secondary school graduates, 2 (28%) were illiterate, and 1 (14%) had a bachelor's degree. It was determined that 3 (47%) of their fathers were primary school graduates, 2 (28%) were secondary school graduates, and 2 (14%) were high school graduates. We found that 35 (97.2%) of the 36 hips using the Tübingen orthosis and 28 (82.3%) of the 34 hips using the Pavlik harness were successful. We also found that although there was no statistically significant difference in the appropriate use of abduction devices in the first two weeks, there was a statistically significant difference in the following weeks and that there was a correlation between the patients who did not use them appropriately and the patients who failed. All of the patients who did not use them appropriately and failed were patients who used the Pavlik harness. Conclusion: In this study, we concluded that compliance with treatment, parental education level, treatment process and abduction device selection are effective in the use of abduction devices. We think that education should be repeated during the treatment process and that it should be ensured that it is understood. We also concluded that the ease of use and application accuracy between the two devices according to the level of education are in favor of the Tübingen orthosis.