Edirne merkez ilçe ve Keşan'da 2015-2016 döneminde hava kirliliğinin doğum sonuçlarına etkileri
The effects of air pollution on perinatal outcomes in Edirne and Keşan provinces in 2015-2016
- Tez No: 483010
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ESKİOCAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, Edirne, Keşan, Perinatal sonuç, SO2, PM10, Air pollution, Edirne, Keşan, Perinatal outcome, SO2, PM10
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Hava kirliliği, iç ya da dış ortamın kimyasal, fiziksel veya biyolojik bir ajan tarafından kontamine edilerek atmosferin doğal yapısının bozulmasıdır. Hava kirliliği, sağlık açısından en büyük çevresel riski oluşturmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma olgu kontrol çalışmasıdır. Edirne merkez ilçe ve Keşan ilçesinde 2016 yılında gerçekleşen doğumlar, olumsuz perinatal sonuç olarak tanımlanan düşük doğum ağırlığı, preterm doğum ve ölü doğum olma açısından hava kalitesi izleme istasyonlarından elde edilen PM10 ve SO2 kirletici değerleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Araştırma kapsamında 206 olgu ve 427 kontrol olmak üzere 633 kişiye ulaşılmıştır. Bulgular: Keşan'da ikamet etmek, Edirne'de ikamet etmeye göre perinatal sonuçlar açısından 1,6 kat (%95 GA (1,086-2,401)) ve preterm olma açısından 1,6 kat (%95 GA (1,061-2,442)) risklidir.
Özet (Çeviri)
Air pollution is defined as detoriation of the natural composition of the atmosphere by contamination of indoor or outdoor air by either chemical, physical or biological agent. Air pollution is the most important environmental risk factor for health. Material and Method: The type of this study is case control. The births that took place in 2016 in Edirne and Keşan provinces have been compared using PM10 and SO2 values according to low birth weight, preterm birth and stillbirth conditions which are defined as poor perinatal outcomes. This study has reached 206 cases and 427 controls and as a whole 633 participants. Results: Residing in Keşan compared to residing in Edirne is 1.6 times more risky in terms of perinatal outcomes (95% CI (1,086-2,401)) and preterm being(95% CI (1,061-2,442)).