İleri derecede preterm yenidoğanlarda yaşamın ilk üç haftasında protein alımı ve böbrek fonksiyonlarının kan üre düzeyi üzerine etkisi
Impact of renal function and protein intake on blood urea in very preterm neonates during 3 weeks of life
- Tez No: 483011
- Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN DURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Preterm yenidoğan, böbrek fonksiyonları, protein alımı, üre, Preterm neonate, renal functions, protein intake, urea
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
İleri derece preterm yenidoğanlarda, postnatal dönemde karşılaştıkları birçok medikal problem ve buna bağlı optimum beslenmenin sağlanamamasından dolayı ekstrauterin büyüme geriliğine sık rastlanmaktadır. Erken agresif beslenmeyle uygun miktarda verilen protein desteği hem büyüme için hem de beyin gelişimi için kritik role sahiptir. Yapılan birçok çalışmada protein alımı ile üre değerleri arasında ilişki olmadığı gösterilmiş olsa da yüksek üre değerleri nedeniyle verilen protein miktarında kısıtlamaya gidilmesi klinisyenler arasında halen yaygın görülen bir yaklaşımdır. Bu kısıtlama zaten var olan protein eksikliğini daha da kötüleştirmektedir. Bu çalışmada protein alımı ve böbrek fonksiyonlarının kan üre düzeyi üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. 1 Ocak 2010-31 Aralık 2014 tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitemizde takip edilen 30 gestasyon haftasından önce doğan 100 preterm yenidoğanın dosyaları geriye dönük incelendi. Olgulara verilen haftalık protein, karbonhidrat, lipid, toplam sıvı ve toplam kalori miktarları ile haftalık üre ve kreatinin düzeyleri hesaplandı. Üç haftalık izlemde verilen protein desteğinde artış görülürken bununla birlikte kan üre ve böbrek fonksiyonlarının göstergesi olarak kreatinin değerlerinde belirgin düşüş saptandı. Haftalık üre değerinin aynı haftaya ait kreatinin değeri ve bir önceki haftaya ait üre değerine bağlı olduğu saptandı. Üre değerleri 50 mg/dl'nin altında olan preterm yenidoğanlar ile üre değerleri en az bir haftada 50 mg/dl ve üzerinde olanlar arasında protein alımı ve kreatinin değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak çalışmamızdan elde edilen veriler ileri derece preterm yenidoğanlarda kan üre değerlerinde yükseklik olması nedeniyle verilen protein miktarında profilaktik olarak azaltma yapılmasına gerek olmadığını ve verilen protein miktarında artışın kreatinin değerini etkilemediğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Extrauterine growth retardation is common in very preterm neonates because of many medical problems encountered during the postnatal period and due to the lack of optimum nutrition. Protein supplementation given by appropriate amount of early aggressive nutrition has a critical role both for growth and brain development. Although some studies have shown that there is no relationship between protein intake and urea values, limiting the amount of protein intake on the condition of high urea levels is still a common approach among clinicians. This restriction makes the existing protein deficiency worse. Therefore in this study, we aimed to evaluate the effect of protein intake and renal function on blood urea level in very preterm infants. 100 very preterm neonates that are born before 30 weeks of gestation and hospitalised between January 1 2010 and December 31 2014 in our neonatal intensive care unit were evaluated retrospectively. Weekly protein, carbohydrate, lipid, total fluid and calorie amounts and weekly urea and creatinine levels were calculated. During three weeks of follow-up, there was an increase in protein supplementation, with a marked decrease in creatinine values as a sign renal function and blood urea values. Weekly urea values were dependent on the creatine values of the same week and urea value of the previous week. There was no significant difference between preterm neonates whose urea values were less than 50 mg / dl and more than 50 mg/dl in terms of protein intake and creatinine values. In conclusion, the data obtained from our study showed that there is no need to reduce the amount of protein intake when the high level of blood urea values are determined in very preterm neonates and that the increase in the amount of protein intake does not worsen creatinine values.