Eğitimde Bilişim Ağı (EBA) destekli fen bilimleri dersi uygulamalarının yedinci sınıf öğrencilerinin fene yönelik ilgilerine etkisi
The effect of (EBA ) education network in education applications on seventh grade students' interest on science course
  1. Tez No: 483062
  2. Yazar: HACER KENDİRLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM NUR AYDEDE YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen bilimleri dersi, eğitim teknolojileri, eğitimde bilişim ağı (EBA), fene yönelik ilgi, Science class, Education, Technologies, Education Network in Education (EBA), interest in science
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı fen bilimleri dersi içerisinde EBA uygulamalarının yedinci sınıf öğrencilerinin fene yönelik ilgilerine etkisini araştırmaktır. Çalışma 2016-2017 eğitim öğretim yılı içerisinde İstanbul ili Güngören ilçesinde bulunan FATİH Projesi kapsamında olan ve sınıflarında akıllı tahta ve internet bağlantısı bulunan bir devlet okulunda yürütülmüştür. Araştırma yarı deneysel desende gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çalışma grubu belirlenirken amaçlı örneklem yöntemine dayanarak, araştırmacının görev yaptığı okulun yedinci sınıf şubelerinden dört sınıf (Kız öğrencilerin bulunduğu iki sınıf ile erkek öğrencilerin bulunduğu iki sınıf) toplam 140 öğrenci çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda hem 2013 fen bilimleri dersi öğretim programı hem de EBA uygulamaları birlikte kullanılmış; kontrol grubunda ise sadece 2013 fen bilimleri dersi öğretim programı uygulanmıştır. Çalışma yedi hafta sürmüştür. Araştırmada nitel veri toplama araçları ile nicel veri toplama araçlarından birlikte faydalanılmıştır. Araştırmada kullanılan nicel veri toplama araçları; fen konularına yönelik ilgi ölçeği ve bireysel ilgi düzeyleri anketidir. Araştırmada kullanılan nitel veri toplama aracı ise yarı yapılandırılmış öğrenci görüşme formudur. Elde edilen veriler t-testi analiz tekniği ve frekans analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; 1- Kontrol grubunda yer alan kız öğrencilerin fen dersine yönelik ilgi ölçeği ön test puan ortalamaları ile son test puan ortalamaları arasında sontest puanları lehine anlamlı bir farklılık olduğu, 2- Deney grubunda yer alan kız öğrencilerinin fen dersine yönelik ilgi ölçeği ön test puan ortalamaları ile son test puan ortalamaları arasında öğrencilerin sontest puanları lehine anlamlı farklılık olduğu, 3- Erkek öğrencilerden oluşan kontrol grubunun fen dersine yönelik ilgi ölçeği ön test puan ortalamalarıyla son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılığın olmadığı, 4- Deney grubunda yer alan yedinci sınıf erkek öğrencilerinin fen dersine yönelik ilgi ölçeği ön test puan ortalamalarıyla son test puan ortalamaları arasında sontest puan ortalamaları lehine anlamlı bir farklılık olduğu, 5- Kız öğrencilerden oluşan deney grubu öğrencilerinin fen dersine yönelik ilgi ölçeği son test puan ortalaması ile kontrol grubu kız öğrencilerinin son test puan ortalamaları arasında sontest puan ortalamaları lehine anlamlı farklılık olduğu, 6- Deney grubunda yer alan erkek öğrencilerin fen dersine yönelik ilgi ölçeği son test puan ortalaması ile kontrol grubunda yer alan erkek öğrencilerinin son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılığın olmadığı,
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of EBA (Educational Informatics Network) applications on students' interests towards science course was searched. The study was done at a school which has a smart board and internet connection in Istanbul-Gungoren at 2016-2017 Education Term. Semi-experimental research design was applied in the study. To determine working group, purposeful sample method was applied. According to purposeful sample method, 140 students from the seventh grade in four different classrooms (two female classes and two male classes) are chosen as a research group. For experimental group, both usual 2013 science course curriculum and EBA applications were used; on the reverse, for control group only usual 2013 science lesson curriculum was used. The study lasted seven weeks. In the study, qualitative and quantitative data collecting tools were applied. The quantitave data collecting tools were interest scale for science course and interests level survey. The qualitative data collecting tool of the search was semi-constructed student interview form. The data was analyzed by using t test and frequency analysis methods. The findings of the analysis are like these: I. There is a significant difference between the science interest scale pre-test and post-test score averages of female students in the control group in favor of the post test scores, II. There is a significant difference between the science interest scale pre-test and post-test score averages of female students in the experimental group in favor of the post test scores, III. There is not a significant difference between the science interest scale pre-test and post-test score averages of male students in the control group, IV. There is not a significant difference between the science interest scale pre-test and post-test score averages of male students in the experimental group in favor of posttest scores, V. There is a significant difference between the experimental and control group female students' science interest scale post-test score averages in favor of experimental group, VI. There is not a significant difference between the experimental and control group male students' science interest scale post-test score averages.