Okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları ve örgütsel vatandaşlık davranışları
Organizational commitment and behavioral perceptions of preschool teachers
  1. Tez No: 483081
  2. Yazar: ÖZLEM BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ HAMEDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenliği, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Preschool teachers, organizational commitment, organizational citizenship behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yapılan bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel vatandaşlık düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 254 okul öncesi öğretmeni dâhil edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının örgütsel bağlılık düzeylerinin tespit edilmesinde“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”, örgütsel vatandaşlık düzeylerinin tespit edilmesinde ise“Örgütsel Vatandaşlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 22.0 veri analiz programında Kruskal Wallis H analizi ile Mann Whitney U analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin orta seviyede olduğu, bunun yanında örgütsel bağlılık düzeylerinin istihdam biçimlerine ve eğitim düzeylerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Buna karşılık örgütsel bağlılık düzeyinin yaş grubu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme düzeylerinin orta seviyenin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme düzeylerinin mesleki kıdem değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği, buna karşılık yaş grubu, eğitim düzeyi ve istihdam biçimlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme düzeyi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, okul öncesi öğretmenlerinde örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışının demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği, bunun yanında örgütsel bağlılık düzeyi arttıkça örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme düzeyinin de yükseldiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to examine organizational commitment levels andorganizational citizenship levels of preschool teachers according to various variables. A total of 254 preschool teachers were included in the study. In the determination of organizational commitment levels of the prospective teachers participating in the research“Organizational Commitment Scale”was utilized and“Organizational Citizenship Scale”was used to determine organizational citizenship levels of prosspective teachers. Kruskal Wallis H analysis and Mann Whitney U analysis were used in SPSS 22.0 data analysis program in the statistical analysis of the data obtained in the study. As a result of the study, it was determined that preschool teachers' organizational commitment levels were moderate, besides, organizational commitment levels showed statistically significant difference according to employment types and education levels. On the other hand, it was found that the level of organizational commitment did not show statistically significant differences according to the age group and occupational seniority variables. Preschool teachers' organizationalcitizenship behavior demonstration levels were found to be above the moderate level. The level of organizational citizenship behaviors demonstration showed statistically significant difference according to the occupational seniority variable, whereas the statistically significant difference was not found according to age group, education level and employment types. On the other hand, there was a statistically significant and positive relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior. As a result of the study, it was determined that preschool teachers' organizational commitment levels were moderate, besides, organizational commitment levels showed statistically significant difference according to employment types and education levels. On the other hand, it was found that the level of organizational commitment did not show statistically significant differences according to the age group and occupational seniority variables. Preschool teachers' organizational citizenship behavior demonstration levels were found to be above the moderate level. The level of organizational citizenship behaviors demonstration showed statistically significant difference according to the occupational seniority variable, whereas the statistically significant difference was not found according to age group, education level and employment types. On the other hand, there was a statistically significant and positive relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior. As a result, it can be uttered that organizational commitment and organizational citizenship behaviors in preschool teachers differ significantly according to demographic variables, and as organizational commitment level increases, organizational citizenship behavior also increases.