Teknolojik atık üzerine plastik çözümlemeler
Plastic solutions on technological waste
  1. Tez No: 483397
  2. Yazar: SEMİH ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Atık, Teknoloji, Birey, Endüstri, Art, Waste, Technology, Individual, Industry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teknolojik Atık Üzerine Plastik Çözümlemeler başlıklı bu tez, Teknolojik atıkların çevre ve birey üzerindeki ilişkiyi, teorik ve uygulamalı olarak incelemektedir. Konu bakımından teknolojinin tarihsel gelişimi ve teknolojinin toplum ve birey yaşantısı üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkisi vurgulanmıştır. Özellikle Endüstri devrimi ile evrensel bir değişime uğrayan dünya ve bu değişime sebep olan yapıları merkeze alan bir bakış açısıyla çalışmalarda mekân olarak fabrikalara, üretim tesislerine ve bu tesislerin oluşturdukları atıklara ve etkilerine neden sonuç ilişkisi içerisinde sıkça yer verilmiştir. Tezin uygulama kısmında ise endüstriyel mekânlar tercih edilmiş ve bu mekânlara bireyler yerleştirilmiştir. Metal, Ağaç, serigrafi ve dijital baskı teknikleri ile uygulanan çalışmalar anlatılmak ve vurgulanmak istenen konuyu en iyi şekilde ifade edilmesi amaçlanmıştır. Teknolojik Atık Üzerine Plastik Çözümlemeler adlı bu çalışma dört bölümden olmuştur. Birinci bölümde, Teknoloji ve atık kavramları, teknolojik gelişiminin tarihsel süreci ve insan yaşamındaki değişimler yorumlanmıştır. İkinci bölümde, Endüstri devrimi ile birlikte teknolojinin çevre ve birey üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Uygulamalarının nasıl biçimlendiği örnekler ile ifade edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, teknolojik atık ve etkilerinin insan ilişkileri ve ilişkili olduğu etmenleri konu edinen sanatçılar araştırılmış ve çalışmalarından örnekler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, teknolojik atık ve etkilerinin sebep sonuç ilişkisi içerisinde, uygulamalarımda nasıl biçimlendiğini ve ifade edildiği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Plastic Solutions on Technological Waste”examines the relationship between technological waste and the environment and the individual, both theoretically and practically. The historical development of technology and the physical and psychological impact of technology on society and individual life are emphasized. Especially when working with a universal change from the Industrial Revolution and from a centralized viewpoint of the causes that have caused this change, the factories, production plants and the wastes and their effects created by these plants are frequently included in the result relation. In the application part of the dissertation, industrial spaces were preferred and individuals were placed in these spaces. It is aimed to describe the works applied with metal, wood, serigraphy and digital printing techniques and to express the desired subject in the best way. This study, called Plastic Solutions on Technological Waste, has been in four parts. In the first chapter, the concepts of technology and waste, the historical process of technological development and the changes in human life are interpreted. In the second chapter, with the Industrial Revolution, the effects of technology on the environment and the individual have been investigated. It has been tried to be expressed by examples how the applications are organized. In the third chapter, the artists who were interested in technological waste and its effects on human relations and related factors were researched and examples were presented. In the fourth chapter, it is explained how technological waste and its effects are shaped and expressed in the causal relation.