Atık nesne ve doğa ilişkisi üzerine resimsel çözümlemeler
Pictural analyses on the relationship of waste object and nature
  1. Tez No: 312335
  2. Yazar: NURGÜL TOKAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADNAN YALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: atık, doğa, tüketim toplumu, waste, nature, consumption society
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sanayi devrimiyle başlayan ve insan hayatını kolaylaştıran teknolojik buluşlar, yenilikler, beraberinde, kapitalizmi ve çılgınca tüketim anlamına gelen `tüketim kültürü' nü getirmiştir. Bu çılgınca tüketim, doğal olarak `atık' sorununu gündeme taşımış, baş edilmesi zor bir hale dönüşen atıklar, doğanın yapısını bozarken, görsel bir kirlilik de yaratmıştır. Doğa, teknolojinin olduğu kadar sanatın da her zaman esin kaynağı, çıkış noktası, malzemesi olmuş, fakat sanat hiçbir zaman doğayı yok edecek, zarar verecek işler yapmamıştır.Sanat tarihinde doğa, her dönemin kendine özgü bakış açısı, algılama biçimi, gerçeklikleri olduğundan, farklı ele alınmıştır. Rönesans' ta figüre fon olan doğa, Barok'la anlam kazanmış, günümüz sanatında ise doğa giderek kompozisyonun önemli bir parçası olmuş, yapay-doğal ayrımı verilen düzenlemelerle de (Land Art gibi) içine girmiştir. Oluşturulan bu tezde de doğadan yola çıkılmış, doğanın günümüzdeki durumu, görsel kirlenmesi kadrajı daraltılmış bir fotoğraf gerçekliğinde gözler önüne serilmeye çalışılmıştır.Plastik açıdan ele alınan ve tez konusunu oluşturan bu doğa resimleri, yakın döneme kadar yapılmış olan doğa resimlerinin aksine güzel bir yer görüntüsü değil, atıklarla dolu bir kompozisyon olmuştur. Bu anlamda yaklaşılan resimlerde birçok sanatçının da ele aldığı gibi doğa farklı bir bakış açısıyla ele alınmış, kirletilmiş doğanın dili gibi soğuk, sisli, hüzünlü olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological inventions and innovations started with industrial revolution making human life easier have also brought ?consumption culture? which means consuming crazily along with. This crazy consumption has brought up issue of ?waste? to the agenda naturally; the waste difficult to compete with has both spoilt the structure of the nature and caused a visual pollution. Nature has always been source of inspiration, starting point for not only technology but also art, but art has never done something to destroy the nature.Nature in the history of art has been dealt from different point of view as each period has had own point of view, conception and own realities. Nature as ground for figure in Renaissance reached significance with Baroque and has been an important part of modern-day art and entered to the art with the artificial-natural arrangements as Land Art. In this study, it has been started out with the nature, and tried to display the situation of the nature today, its visual pollution in a reality of a narrow frame of a photograph.These pictures of the nature in terms of plastics and being discussed in this thesis have been a composition with full of the waste rather than the pictures showing beautiful scenes of the nature so far. In this sense, the nature has been approached with a different point of view than most of artists did before and it has been expressed coldly, dirtily and depressingly as a language of the nature polluted.