Düzköy (Trabzon) yöresinde yapılan ağaçlandırmaların bazı toprak özellikleri ve azot mineralleşmesi üzerine etkileri
The effects of afforestation some soil properties and nitrogen mineralization in the Duzkoy (Trabzon) region
  1. Tez No: 483546
  2. Yazar: İSMAİL ÇEBİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rehabilitasyon, azot mineralizasyonu, kayın, ladin, Düzköy, Rehabilitation, nitrogen mineralization, beech, spruce, Duzkoy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toprak İlmi ve Ekoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada kayın ve ladin ağaçlandırma sahalarının aynı yükseltilerde, farklı bakılardaki toprak özellikleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Bu çalışma Trabzon Orman İşletme Müdürlüğü Düzköy Orman İşletme Şefliğinde 10, 173, 220 ve 221 numaralı bölmelerdeki ağaçlandırma sahalarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı yürütmek için ağaçlandırılan 10 ve 173 no'lu bölmelerdeki ladin sahaları ve 220 ve 221 no'lu bölmelerdeki kayın sahalarından toprak örnekleri alınmıştır. Çalışma yapılan alanlardaki toprak örnekleri 0-15 cm derinlik kademesinden alınmış ve toplam 50 adet toprak örneği alınarak yapılmıştır. Toprak örneklerinin; toprak reaksiyonu, tekstür (tanelilik), pH, organik madde ve mineralizasyon ölçümleri yapılmıştır. Yapılan laboratuvar analizlerine göre ladin ve kayın sahalarında sırası ile şu sonuçlar çıkmıştır; pH, 6,09 ve 5,67; Organik madde, % 6,13 ile 8,14; Azot, % 0,22 ile 0,28; karbon azot oranı 16,9 ile 17,3; 63 günlük NH4, 8,73 ile 5,62 mg/100g; 63 günlük NO3 3,44 ile 4,81 mg/100g ve 63 günlük Toplam Mineralleşme 12,17 ile 10,42 mg/100 g. Çalışma sonucunda, ağaçlandırmada kullanılan türlerin toprak özellikleri (kum, kil, toz, pH, organik madde, toplam azot, 63 günlük mineral NH4 ve 63 günlük mineral NO3) üzerinde etkisinin istatistik düzeyde önemli seviyede olduğu belirlenmiştir. Yine bakı farklılığının bazı toprak özelliklerini (Ladin gençliğinde kum, kil, toz toplam azot, karbon azot oranı, 63 günlük NH4, NO3 ve toplam mineralleşme değerlerinde; kayın gençliğinde pH, toplam azot, karbon azot oranı ve 63 günlük NO3 mineralleşmesi değerlerinde) önemli seviyede etkilediği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship was investigated in the same elevations and different soil characteristics in beech and spruce reforestation areas. This study was carried out on the afforestation sites in section 10, 173, 220 and 221 in Duzkoy Forest sub-district Directorate of Trabzon Forest Management. Soil samples were taken from spruce and beech fields from section 10 and 173; 220 and 221, respectively. A total of 50 soil samples were taken from 0-15 cm depth. Soil reaction, texture, pH, organic matter and mineralization were measured in soil samples. According to th laboratory analyzes, the following results were obtained in spruce and beech fields; pH (6,09 and 5,67), organic matter (6,13 and 8,14 %), nitrogen (0,22 and 0,28 %), C/N ratio (16,9 and 17,3), 63 days of NH4 (8,73 and 5,62 mg/100g), 63 days of NO3 (3,4 and 4,81 mg/100g) and 63 days of total mineralization (12,17 and 10,42 mg/100 g), respectively. As a result of the study, it was determined that the species used in afforestation have a statistically significant effect on soil properties (sand, clay, dust, pH, organic matter, total nitrogen, 63 days mineral NH4 and 63 days mineral NO3). In addition, the differences of aspect were affected some soil characteristics at a significant level (In spruce youth; sand, clay, dust total nitrogen, carbon nitrogen ratio, 63 day NH4, NO3 and total mineralization values, In beech youth pH, total nitrogen, carbon nitrogen ratio and 63 day NO3 mineralization values).