Staudinger keten-imin [2+2] siklokatılma reaksiyonuyla yeni 2-azetidinon ve Azet-2(1H)-onların sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of new 2-azetidinones and Azet-2(1H)-ones from ketenes and imines via the staudinger ketene-imine [2+2] cycloaddition reaction
  1. Tez No: 483571
  2. Yazar: MERVE YANDIMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN CAN SAKARYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzotiyazol, Schiff bazı, 2-Azetidinon, Azet-2(1H)-on, Staudinger reaksiyonu, Benzothiazole, Schiff base, 2-Azetidinone, Azet-2(1H)-on, Staudinger Reaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Schiff bazları, 2-azetidinonlar (β-laktamlar) ve azet-2(1H)-onlar antibakteriyal, antitümör, antifungal gibi pek çok biyolojik aktiviteye sahip bileşiklerdir. Ayrıca potansiyel ligandlar, enzim inhibitörleri ve metal sensörleri özelliklerinden dolayı çok önemli heterosiklik bileşiklerdir. Bu çalışmada potansiyel biyoaktif moleküller olabilecek bazı yeni Schiff bazları, 2- azetidinonlar ve azet-2(1H)-onlar sentezlenmiştir. İlk basamakta, sübstitüye 2-aminobenzotiyazol ve sübstitüye benzaldehitlerin reaksiyonundan Schiff bazları sentezlenmiştir. İkinci basamakta, Schiff bazlarının tersiyer baz (trietil amin) varlığında asit klorür (kloroasetil klorür ve fenoksiasetil klorür) ile reaksiyonu sonucunda yeni 2-azetidinon ve azet-2(1H)-on bileşikleri sentezlenmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR, elementel analiz ve kütle spektrometresiyle aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Schiff bases, 2-azetidinones (β-lactams) and azet-2(1H)-ones are compounds having biological activity such as antibacterial, antitumor, antifungal. Also they are very important heterocyclic compounds because of their potential ligands, enzyme inhibitors and metal sensor properties. Some new Schiff bases, 2-azetidinones and azet-2(1H)-ones which may be potential bioactive molecules in this work, have been synthesized. In the first step, Schiff Bases were synthesized from the reaction of substituted 2- amino benzothiazole and substituted benzaldehydes. In the second step, 2-azetidinone and azet-2(1H)-one compounds were synthesized by the reaction of the Schiff bases with acid chloride (chloroacetyl chloride or phenoxyacetyl chloride) in the presence of tertiary base (triethylamine) medium. The structures of obtained compounds were clasified by using IR, 1H-NMR, 13C-NMR, elemental analyze and mass spectrometer.