Gri ilişkisel analiz ve bulanık sistem teorisinin hayvancılıkta kullanımı
Grey relational analysis and fuzzy system theory use in livestock
- Tez No: 483624
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gri ilişkisel analiz, bulanık mantık, temel bileşenler analizi, Grey relational analysis, fuzzy logic, principal component analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyometri ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gri sistem teorisi, parametrik istatistiksel analizler yöntemlerinin uygulanmasında varyansların homojenliği, uygulanacak verilerin dağılışının normal dağılışa uygun ve örneğin yeterli büyüklükte olması gibi çeşitli varsayımların geçerli olmadığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Gri ilişkisel analiz, gri sistem teorisinin alt başlıklarından bir olup Gri İlişki Katsayısı (GİA) kullanılarak veri setinde dereceleme, sınıflama ve karar verme yöntemidir. Bu çalışmada 28 haftalık yaştaki 24 adet Lohmann LSL tipi beyaz yumurtacı tavukların rasyonlarına ilave edilen zeolit, organik asit ve zeolit-organik asit ilavesinin yumurtaların kalite ve performans üzerine etkileri incelenmiştir. Yumurtalara ait kalite ve performans kriterlerine gri ilişkisel analiz, temel bileşenler analizi ve bulanık sistem teorisi yöntemleri uygulanmış ve her üç analiz yöntemi de dikkate alındığında genel itibariyle tavuk rasyonlarına ilave edilen katkı maddeleri arasında en kaliteli yumurtaların Organik asit (P) ilavesi yapılan gruplar olduğu (P6, P3, P1) tespit edilmiş olup, kontrol grubunda bulunan K1 ve zeolit ve organik asit katkı maddesinin birlikte uygulandığı (Z+P)1 örneği de yine kaliteli yumurtalar grubunda yerini almıştır. Kalite bakımından orta sınıfa giren yumurta örneklerinin ise Zeolit katkı maddesi uygulanan grup olduğu, bunun yanında düşük kaliteli yumurta grubunun ise yine her 3 analiz yöntemi sonucunda kontrol ve zeolit-organik asit ilave edilen grup olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Grey system theory is used when such assumptions as homogeneity of variances, normality of distribution and large sample size that are required to be met for the application of parametric statistical analysis methods are not valid. One of the subcomponents of grey system theory, grey relational analysis is a method that uses Gray Relation Coefficient (GRC) to grade, classify and make decisions on a data set. This study examined the effects of zeolite, organic acid and zeolite-organic acid on egg quality and performance. Study sample consists of 24 twenty-eight-week-old Lohmann white laying hens. Gray relational analysis, basic component analysis and fuzzy system theory methods were used depending on the quality and performance criteria of the eggs. The results of the analyses show that organic acid (P) -added groups (P6, P3, P1) in general are eggs of the highest quality. In control group K1, eggs of sample (Z+P)1, to which zeolite and organic acid were added together, are eggs of high quality. Eggs to which zeolite was added are of average quality while those in the control group and zeolite-organic acid group are of low quality