Analitik hiyerarşi sürecinin malzeme taşıma sistemi seçiminde uygulanması
Selection of material handling system problems with analitic hierarchy process method and grey relational analysis method together
- Tez No: 332467
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Proses, Gri İlişkisel Analiz, Hiyerarşik Gri İlişkisel Analiz, Malzeme Taşıma Sistem, Seçim Problemi, Çok Kriterli Karar Verme, Analitic Hierarchy Process, Grey Relational Analysis, Hierarchy Grey Relation Analysis Method, Material Handling System Selection, Multi Criteria Decision Support System
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kararlar hayatın bütün aşamasında önemli bir rol oynamaktadır.Yeni yatırımlar ile büyümekte olan fabrika için yeni malzeme taşıma sistemi gerekmiştir. Dört farklı taşıma aracı kriterlere bağlı olarak uygun taşıma sisteminin seçimi için değerlendirilmiştir. Bu projede dört kriter ve yirmi sekiz alt kriter çok kriterli karar verme yaklaşımlarından olan Analitik Hiyerarşi Proses ve Gri İlişkisel Analiz yardımıyla değerlendirilmiştir.Malzeme taşıma sistem seçim metodu yalnızca kesin ve bulanık değerleri değil bunların yanı sıra nitel ve nicel düşünceleri de içermektedir. Seçim esnasında ayrıca negatif ve pozitif kriterlerin etkilerini bir arada değerlendirebilmek de gerekmektedir. Ek olarak, çalışmada kullanılan hiyerarşik yapıya sahip bu metot gerçek hayat problemlerinde kullanılabilir.Malzeme taşıma sistemleri olarak raylı sistem, konveyör, kamyonet ve çekicili sistem; maliyet, güvenlik, teknik özellikler ve planlama kriterlerine bağlı olarak karşılaştırılmıştır.Dört seçenek, dört kriter ve bu kriterlere bağlı yirmi sekiz alt kriterden oluşan bu karşılaştırma hiyerarşisinin değerlendirilebilmesi için Excel'de birbirlerine bağlı tablolar oluşturulmuştur. Çalışmadaki uygulanması gereken işlem adımlarında da bilimsellik sağlanmış, zamandan tasarruf edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Decisions play an important role throughout the whole life.New investments expand the company so selection of new material transportation system is required. Four transportation vehicles are evaluated on criteria by criteria basis for appropriate transportation system. Therefore, four criteria and twenty-eight sub-criteria have been evaluated by AHP and GIA which are multi-criteria decision support system in this project.Selection of transportation system method contains not only certain-fuzzy values, but also quantitative-qualitative consideration. Selection procedure evaluates impacts of negative-positive criteria together. In addition, this method which has hierarchical structure will be used for solving real life problems.The rail systems, conveyors, trucks and appeal systems have been compared as the material handling systems. This comparison depended on cost, security, technical specifications and planning criteria. The hierarchy of this comparison composed four options, four criterias and twenty-eight sub-criterias which depended on main criteria .This hierarchy are presented in Excel tables which connected to each other. The procedure used in the study process also provided a scientific value, time-saving evaluation.