Mimarlık ve tekstil arakesitinde yeni yaklaşımların irdelenmesi
Consideration of new approaches i̇nn the edge of architecture and textile
  1. Tez No: 483830
  2. Yazar: BURCU YILDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, tekstil mimarisi, özgünlük, Architect, textile architect and authenticity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada modernizm sonrası mimarlık ve tekstil arakesitindeki yeni yaklaşımlar incelenerek her iki disiplin arasındaki benzerlikler, etkileşimler ve paylaşılan teknolojilere bakılarak bu alanlardaki yenilikler sorgulanır. Her iki alanında ortak noktası olan insan bedeninin barınma ve korunma gereksinimin günümüz şart ve koşullarıyla gelişimleri ve değişimlerini içerir. Birbirinden etkileşen bu farklı iki disiplinin tüm bu geçirdiği sürece bağlı olarak özgünlük değeri sorgulanır ve bu çalışmalara gerek mimari gerekse tekstil açısından örneklemeler sunar.Bu farklı iki disiplinde mimarideki tekstile strüktürler açısından bakarak, tekstildeki mimari ise; çeşitli sergiler ile irdelenir. Oran-orantı, renk, doku, biçim ve form gibi tasarım unsurlarına bakılarak etkileşimler ve ortaya çıkan ürünler incelenir. Bu sürecin dâhilinde özgünlüğün nasıl oluştuğuna ve nasıl olması gerektiğine bakılır.Nagehan Açımuz'un“Mimarlık ve Moda Tasarımı Arakesitinde Bir Okuma ”isimli doktora tez çalışması üzerinden okumalar yapılırken, bu çalışmadan metodolojik referanslar alınır. Sonuç olarak; tekstil ve mimari tasarımındaki en önemli ortak kesit, korunma ve örtünme ilkesine dayanmaktadır. Mimari tasarımlar gelişen bilgisayar teknolojisini kullanarak sürdürülebilirliğe dayalı, doğanın oluşum ve yapısını etkilemeyen tasarımlar yapmaya çalışırken, doğal liflerle başlayan tekstil günümüzde kendini yapı tekstilleri ve akıllı tekstiller olarak geliştirmiştir. Bu doğrultuyla gelişen teknoloji ile her iki alandaki tasarımcılar, teknik, tasarım ve yöntemler bakımından birbirinden ilham almışlardır. Mimarlık ve mekan anlayışıyla beraber tekstilin mimarideki önemini anlatırken, bu tez bu amacı pekiştirme hedefi taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
At this field of study, new approaches of architecture and textile edge in post-modernism are elaborated and by searching similarities, interaction, shared technologies among two disciplines; new innovations are questioned in the field. Common point in both disciplines, human being needs shelter and protection based on current and changing conditions. Interaction between two disciplines render authenticity value based upon all processes in the past and present sample from both architecture and textile perspectives. Textile in architect look from structural perspective, whilst architect in textile is deemed through variety of exhibitions. By elaborating design elements; ratio-proportion, colors, tissue, shape and form, it can be seen interaction and products. It is also seen originality and how originality should be in the process. It is referred methodologically by the work of Nagehan Acimuz“ A Reading on the Edge of Arhitect and Fashion Design”her PhD thesis. As conclusion, the most important common edge between architect and textile is based on shelter and protection. Design in architect is improved by using computer technology based on sustainability, environmentally friendly structural textile and smart textile. Thus, both designers in different fields get inspirations from each other on technique, design and modality. By the understating of architect and location, textile importance in architect is identified and this thesis aims to straighten the same subject.